Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Rust, reinheid, regelmaat….en liefde

Titia Bijwaard | dinsdag 18 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 119x

In de chat van de ooievaar valt het de kijkers op dat Pa en Ma er tijdens het broeden vaste patronen op na houden. Ze kunnen het samen prima aan, en zo te zien genieten ze ook echt van deze rustige fase in het broedseizoen met quality-time. Want dit stel weet goed wat voor drukte ze te wachten staat
Foto Albert Westerhuis

Gespreid bedje

Aan de voorbereidingen van Pa en Ma zal het zeker niet liggen. De ‘kuukskamer’ is er helemaal klaar voor en wordt dagelijks netjes bijgehouden. Als er hier een kraamverzorgster zou komen checken of alles aanwezig is, krijgen deze aanstaande ouders zeker een dikke pluim.

’s Morgens trekken ze er ieder apart op uit om buiten ons gezichtsveld te gaan ontbijten. Blijkbaar is er al genoeg te vinden voor ze. Want ’s middags blijven ze steeds meer dicht in de buurt van het nest, binnen een straal van een paar honderd meter. En ze houden elkaar daarbij goed in de gaten.

 

Zorgzaam

Als ze terugkomen op het nest wordt er meestal een verse pluk nestmateriaal meegebracht. Zie ook het filmpje van Jan-Willem hierover: https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/de-verschillende-nestmaterialen

Vooral de bladeren worden met veel zorg rondom de broedende partner neergelegd. Zachtjes met een poot op de rug steunen om de ander aan alle kanten lekker in te stoppen. Daarna even liefdevol kroelen in de nek of er gezellig naast gaan liggen. De instinctieve nesteldrang die er voor zorgt dat Pa en Ma zijn voorbereid op de komst van kwetsbaar nieuw leven.

Ma verzamelt gemaaid gras 14-04-2023


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs