Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Rupsjes Nooitgenoeg

Marieke van den Heuvel | woensdag 28 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 468x

Gedaan met de rust! Dat is het zeker voor man en vrouw slechtvalk. Vanaf nu zullen er hongerige snaveltjes gevuld moeten worden. De ontwikkeling in het ei ging al in een sneltreintempo, nu buiten het ei gaat dit vrolijk verder!
Het voeren van de kuikens

Rupsjes Nooitgenoeg

De kuikens hebben 24 uur per dag een reuzehonger en dat laten ze ook luidkeels weten. Niks mis met de stembanden van deze slechtvalkkuikens. In het ei hadden ze de voorraadkast immers ook 24 uur per dag tot hun beschikking. In de eerste dagen verdubbelt hun gewicht van 40 gram naar 80 gram. En dat gaat niet vanzelf. Ze willen eten, eten en nog meer eten. Ze worden om de 90 tot 120 minuten gevoed.

Wie wat bewaart die heeft wat

Man slechtvalk zal dus de hele dag op pad moeten om prooien te vangen om zo de maagjes van de kuikens goed gevuld te houden. En natuurlijk ook die van vrouw slechtvalk. Zij blijft namelijk de eerste dagen op het nest bij de kuikens. Gelukkig hebben man en vrouw slechtvalk een vooruitziende blik. Al voor het broedseizoen hebben ze hun provisiekast, een plek waar ze geslagen prooien en restantjes bewaren, gevuld. Wie wat bewaart die heeft wat!

Veel te grote poten en roze snavel

Kleine witte donsballetjes met veel te grote poten en een roze snavel. Als de slechtvalkkuikens uit het ei kruipen, zijn ze nog hulpeloos en dus afhankelijk van hun ouders. Ze hebben nog niet genoeg veertjes om zichzelf lang warm te houden en ze kunnen nog niet zelf op zoek naar eten. De veel te grote poten zijn nog niet sterk genoeg. Het is nog een beetje waggelen en wiebelen. Een wandelingetje door het nest zit er nu nog niet in. In de eerste week verschijnt het tweede dons en zijn ze zelf iets meer in staat om zich warm te houden.  Ze zijn heel trots op hun mooie tweede dons en proberen het al met hun roze snaveltje te verzorgen.

Gesloten oogjes

De kuikens kunnen de eerste paar dagen nog niets zien. De oogjes zitten nog dicht of half in een spleetje. Dit komt omdat de ogen nog niet helemaal klaar zijn.  Aan het eind van de eerste week uit het ei zullen de oogjes iets meer open gaan. Het startsein om voorzichtig het nest iets meer te gaan verkennen. Wat nog niet altijd even handig gaat met die veel te grote poten!

Hoe de slechtvalkkuikens verder groeien vertellen we in een volgend blog!

Nog gesloten oogjes

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs