Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
De kast ligt er nog verlaten bij...

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Rrrrrrrr, van die lekkere rollertjes

Bart Franken | vrijdag 4 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 355x

We zijn bij de bosuilen het seizoen anders gestart dan de afgelopen jaren. Het geeft ons wel een interessant kijkje in de natuur en het gedrag van bosuilen.

Dit jaar hebben we door de zware stormen helaas afscheid moeten nemen van het mannetje (M) wat de afgelopen jaren het territorium rondom de kast had. Tenminste, we vermoeden dat de dode uil het betreffende mannetje was en een nieuw mannetje uit de omgeving het territorium heeft overgenomen. En we vermoeden dat het wel hetzelfde vrouwtje (V) betreft. De reden voor dit vermoeden is onder andere het gedrag wat we nu bij de uilen zien. Maar het is enorm moeilijk bij Bosuilen om individuen te herkennen. Over het gedrag daarom wat meer in dit blogje.

Hoe zit het met het ei?

Daarover kunnen we kort zijn. Het ei is gelegd door V op 22-02-2022. Wat een datum… Andersom hetzelfde. Maar helaas bracht dat geen geluk. Het ei wordt niet bebroed en zal daarom niet verder ontwikkelen. Dus voor iedereen die benieuwd is: Nee, het ei komt niet meer uit.

Het baltsgedrag

De uilen laten zien dat het baltsen niet altijd even soepeltjes verloopt. Zie het clipje hier. V is nog enigzins onwennig (na het verliezen van haar M?), maar lijkt wel graag verder te willen. Ze zat natuurlijk ook al midden in het ei-leggen, dus haar lichaam giert ongetwijfeld van de hormonen. Ze bedelt er flink op los om voedsel, dat is heel normaal. M moet zich namelijk wel bewijzen. Hij moet laten zien dat hij voor voedsel kan zorgen voor zijn vrouwtje als zij gaat broeden en natuurlijk later voor zijn kroost.

M lijkt daarop wel te doen wat een mannetje normaal gesproken doet. Namelijk het territorium innemen en markeren met zijn roepjes, de nestholte inspecteren en het vrouwtje proberen naar het nest te lokken met van die heerlijke rollertjes. Rrrrrrrrr...

Maar een PO (prooioverdracht) lijken we nog niet te hebben gezien op de cams of gehoord buiten beeld. Het mooiste zou natuurlijk zijn dat we bij of in de kast zien dat M een prooi aan V aanbiedt! Als V het aanneemt, kan een paring de volgende stap zijn. Laten we het hopen!

Onderzoek

Om zoveel mogelijk uit de beelden te halen en al het gedrag te duiden, hebben we al jaren een onderzoek lopen. Met behulp van een excel spreadsheet kunnen kijkers die de live beelden kijken alle bijzonderheden melden. Wat doen de uilen? Wat voor prooien worden er aangevoerd? Wanneer komen eieren uit? Welke tijdstippen verlaat V de kast? Alles komt hier in te staan, we hebben hier veel aan. Wil je ook mee doen aan het OZ? Dat kan. Je vindt de spreadsheet en Meer informatie hier. En kom ook eens langs in de gezellige chat, samen observeren is leuker dan alleen.

Beeld van mannetje met prooi voor PO in 2021.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs