Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: 3 gezonde kuikens op een nest in Limburg.

Door Leo Daanen
Stork

Rozengeur en maneschijn

Leo Daanen, STORK | dinsdag 16 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 760x

Vorige week liet ik zien, dat het niet op alle nesten zo goed gaat als in Gennep het geval is. Dit is nog even een vervolg op vorige week.
Foto Leo: Jonge ooievaar met gebroken poot, deze hebben we helaas in moeten laten slapen.

Trots

We hadden een aantal nesten met jonge gezonde ooievaars geringd hier en daar. Ik zelf ben altijd weer blij als alles goed verlopen is en de kuikens weer op hun nest staan te pronken met hun 14 karaats plastic Elsa ring om hun rechterpoot. Even voor sommige onder ons, ooievaars ringen we altijd in de even jaren rechts en de oneven jaren links, dus vandaar ik zei rechterpoot. En als je dan thuis komt en je hebt weer een paar nesten geringd en alles is goed dan ben ik blij en enigszins ook wel wat trots. Want laten we eerlijk zijn, niet iedereen mag een ooievaar van het nest halen en ringen haha.  

Droevig nieuws

Maar dan op een dag krijg je een telefoontje van iemand waar we een nest met drie kuikens hadden geringd. Ik had een wat bibberende stem aan de lijn en dat klonk al niet goed. En vrijwel meteen kwam de eigenaresse met het droevige nieuws. Leo er is een jonge ooievaar van het nest gevallen en het ziet er niet helemaal goed uit. Wij denken dat hij zijn poot gebroken heeft, zou je even langs willen komen want we weten niet goed wat we ermee aan moeten. Ik baalde als een stekker, want dit was notabene het eerste jaar dat die aardige mensen een broedsel op het nest (wat al meerdere jaren staat) hadden.  

Ter plaatse

Ja en als ik zulk telefoontje krijg en ik ben thuis dan grijp ik de benodigde spullen en camera en spring snel in de auto en weg. Als je dan ter plaatse komt zie je het ongeloof op de gezichten staan, kom eens kijken Leo, wat zielig. Ze hadden het jong in een speelgoedhuisje van de kleinkinderen gelegd en zo lag het er nog steeds. Toen ik de poot bekeek, had ik al snel genoeg gezien. Even een foto gemaakt en ze aanbevolen de dierenambulance te bellen. Deze is gekomen en ze hebben het jong meegenomen, even later kreeg ik een telefoontje dat er een dierenarts bij is geweest en die heeft het jong in laten slapen.

Van het nest gevallen ?

Ook in Beugen, in mijn woonplaats hadden we 3 kuikens op het nest geringd. Later zag ik er vaak maar twee meer op het nest. Ik dacht zou er telkens eentje plat liggen, maar de dag erop was het weer zo. Ik ben naar het nest gelopen en jawel hoor, er lag een dood jong onder het nest en dat lag er al meerdere dagen zo te zien. Helaas is deze of van het nest gevallen, of per ongeluk eraf gestoten door een van de andere twee ??

Gelukkig hebben we in Gennep nog steeds onze 3 kuikens op het nest en we hopen dat die gezond en wel uitvliegen straks. Dit is dus weer wat minder leuk nieuws, maar het is niet overal rozengeur en maneschijn en dit (wat negatieve beeld) moet helaas ook belicht worden.  

Groetjes, Leo.

Foto Leo: Dood jong dat uit het nest gevallen is en blijkbaar al meerdere dagen geleden.

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs