Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Screenshot met vreemde (niet geringde) ooievaar in de aanval, deze hakt in op een van de kuikens.

Door Leo Daanen
Stork

Rotstreek !

Leo Daanen, STORK | dinsdag 18 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 981x

Onlangs zagen we het weer, vreemde ooievaars die het nest in Gennep belagen en kuikens aanvallen.
Foto Leo: Kuikens houden zich voor dood (Akinese genaamd) als er gevaar dreigt, zo ook als ik boven het nest uitkom. Ja wat zou jij dan doen ;-)

Waarom toch ?

Ja en dan zie je regelmatig in het clubhuis de reacties als :

Gelukkig alles goed gegaan:  ff spannend geweest lees ik:  Knap zoals de drie zich verdedigen:   Misschien heeft dit te maken met het mooie nest:   Ja die ukkies zijn geen makke kuikens meer haha:  Jaloerse ouder van een mislukt nest enz. enz.

Dus de vraag rijst dan waarom toch, waarom doen ze dit eigenlijk, wat een rotstreek. Ik heb in de chat toen aangegeven dat ik hierop terug zou komen met een blog. Voor mij weer een reden om geen onderwerp te hoeven bedenken, ook een rotstreek haha.

 

Ouderlijke gevoelens

Kroeskarper gaf ook al aan in de chat, jaloerse ouder van een mislukt nest. Maar jaloezie is menselijk, dieren kennen dat niet.  Maar als een eigen broedsel om wat voor reden dan ook mislukt is, zit je met je de ouderlijke gevoelens en daar moet je mee om zien te gaan. Vorig jaar had het stel in Beugen 2 kuikens, een poosje later waren beiden van het nest, raar in deze vroege kuiken periode. Wij naar het nest en eronder gekeken, twee kuikens van een week of twee oud dood onder het nest. Een poosje later werd het nest van Gennep best vaak lastig gevallen. Mihari heeft mij wat foto’s gestuurd en aan de hand van de ringgegevens kon ik zien dat dit het Beugense paar was. "Ouderlijke gevoelens" !

 

Ringen een uitkomst

Dit jaar hebben de ooievaars in Beugen 3 kuikens, dus ze hebben werk aan de winkel haha. Want drie van die kuikens (dat zie je in Gennep wel) happen heel wat weg. Dus geen tijd om weer in Gennep te gaan lastig vallen, want ze moeten voedsel zoeken en dus zie je ze daar niet meer. Toch komen er in Gennep regelmatig wat van die klieren over de vloer (zie foto bovenin), wie zijn het nu dan. Ringen is dan een uitkomst, want als je die afleest weet je wie het zijn. We zien telkens dat de huidige lastpakken geen ringen dragen. Dus een ding is zeker het zijn niet de Beugense ooievaars dit keer, die hebben trouwens wat ik eerder al zei geen tijd nu ;-)

 

Twee koppels

In Ottersum is ook een nieuw nest met twee ooievaars die eieren gelegd hebben, maar dat is niet goed gegaan. Ook in Milsbeek is een nieuwe broedlocatie en ook daar is het mis gegaan. Beide dorpen liggen dicht tegen Gennep aan en deze twee koppels broeden dus niet meer. Het bijkomende is dat beide koppels niet geringd zijn, dus naar alle waarschijnlijkheid zijn het deze ooievaars die niet goed met hun ouderlijk gedrag om kunnen gaan. Ook kan het een puberende vrijgezelle jonge ooievaar zijn en ja net zoals bij de mens heeft de een meer last van de pubertijd, dan de ander haha.

Maar vergeet ook niet dat het nest in Gennep zeer aantrekkelijk is voor andere ooievaars. Een gewilde locatie dus en ook dat kan meespelen om dat nest in bezit te krijgen. Dit hebben we eerder in het begin al kunnen zien, zie dit filmpje.

Groetjes,  Leo     Houdoe.

Foto Leo: Gelukkig kunnen ze deze aanval weer achter zich laten ;-)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs