Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Roofvogels en uilen: wilde dieren

Bernice Goffin | dinsdag 24 september 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1013x

Een intiemere kijk in het vogelleven dan bij Beleef de Lente krijg je niet. Toch zijn er veel mensen die graag op andere manieren roofvogels en uilen bekijken, helaas vaak ten koste van de vogels.
Hier hoort deze prachtige kerkuil niet thuis...

Niet voor de show…

Een tijd geleden liep ik door een stadscentrum toen ik positief werd verrast door de spontane aanwezigheid van een middeleeuws festival: allemaal prachtige kostuums, leuke dansjes en interessante attributen. Even later kwam ik er echter achter dat het festival op één gebied goed de plank had misgeslagen: op een van de pleinen waren allerlei roofvogels en uilen te zien in ronduit zielige omstandigheden. De dieren zaten vastgebonden en konden niks anders dan blijven zitten op hun paaltje. Schuilplaatsen om zich te verstoppen tegen het luidruchtige publiek hadden ze niet. Een argument wat vaak vóór vogelshows wordt gegeven, is het belang van educatie. Educatie was hier (en in veel andere gevallen) echter ver te zoeken: ik kon nergens vinden naar welke vogelsoorten ik nu aan het kijken was en sommige van de soorten die ik herkende werden, voor zo ver ik kon vinden, niet eens gebruikt in de middeleeuwse valkerij.

 

Geen huisdieren…

Dit soort shows en tentoonstellingen hebben nog meer nadelige effecten: mensen vinden sommige vogels, met name uilen, erg schattig of mooi en willen er vervolgens een als huisdier. Roofvogels en uilen zijn echter totaal ongeschikt als huisdier: je kan ze nooit geven wat ze nodig hebben en een roofvogel of uil zal nooit zo een band met je opbouwen als bijvoorbeeld een hond. Bovendien ontsnappen roofvogels en uilen regelmatig uit gevangenschap en kunnen dan behoorlijk wat schade aanrichten. Zo kunnen ze zich agressief gedragen tegen mensen en kunnen er vogelsoorten in Nederland terecht komen die hier helemaal niet thuishoren. Dat is dan weer nadelig voor onze inheemse vogels.

 

Maar wilde dieren!

Hoe vaak je ook dieren in gevangenschap ziet, het is niet vergelijkbaar met het vinden en bekijken van een dier in het wild. Veel van mijn waarnemingen van vogels en andere dieren in het wild zal ik nooit meer vergeten. En dankzij de huidige technologie kan vogels kijken gewoon vanaf de bureaustoel, of zelfs vanuit bed! En hoe: de beelden die we hier voorbij zien komen van rondwaggelende, donzige kerkuiltjes zijn écht nergens mee te vergelijken.

Hier hoort hij thuis! Foto André Eijkenaar

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs