Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Rondstruinen & uitbuiken...

Margot de Kam | zaterdag 9 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 774x

Een lege kast? Als je vanochtend rond half 12 keek, zag je niets! De kuikens hadden het warm en waren in de hoek onder de nestcam gekropen. Lees verder hoe het in de 10e week met ze ging (door Eleonora’s Valk).

Schuilen voor de warmte

De kuikens zijn vandaag (zaterdag 9 mei) 17 en 16 dagen oud. Ze passen nu ook al een paar dagen niet meer onder Vrouw haar veren en groeien nog steeds voorspoedig.

Door de donsveren heen zie je bij de vleugelpunten al de schachten groeien waar de bruin/lichtbruine veren over ongeveer 2 weken helemaal doorheen gegroeid zullen zijn. Maar het nu nog aanwezige dons is fijn als het koud is, als het warm is moeten de kuikens gauw schaduw zoeken.

En dat kunnen ze inmiddels zelf: na eerst nog hijgend met open snavel in de zon te hebben gelegen, stapten ze vanochtend alle 4 naar de ‘koelkast’, de hoek onder de binnencam en leek de kast leeg. In het filmpje Blokje om zie je een van de eerste wandelacties van een kuiken tijdens Bevrijdingsdag.

 

Naar buiten kijken, zelf eten en vleugeloefeningen

Afgelopen dagen zagen we dat de kuikens echt naar buiten beginnen te kijken; hun wereld wordt rap groter. Alles observeren vanaf bijna 130 meter hoogte, tot ze straks synchroon de koppen bewegen omdat ze alle 4 dezelfde vogel, of een van hun ouders in de lucht volgen.

Ben je wakker en zijn je valkenouders op pad? Als je dan even niet wil uitbuiken (uitkroppen)  kun je kijken of er onder je nog iets eetbaars ligt of een botje of veertje om mee te spelen. Je kunt het ook uit de snavel van je brusje trekken, ook als die gevoerd wordt (al gaat het allemaal nog erg ordelijk). Zie filmpje Wij eten zelf

 

Dagrituelen

Vrouw zit ’s nachts bij de kuikens, af en toe is zij wakker om kriebelende veren weg te poetsen. De kuikens zijn heel regelmatig zelf wakker: ook poetsen, kriebelende okselvliegen onder je vleugeltje vandaan peuteren en natuurlijk ‘flatsen’, al dan niet over een brusje (broer of zusje) of je moeder heen. Zie filmpje Heeft u iets gemist?

Een paar keer zagen we ook al braakballetjes uitgespuugd worden. De dag begon afgelopen week steeds rond zonsopkomst. Rond die tijd landt Man op het rooster, soms met een prooitje, maar deze week vaker zonder iets mee te nemen. Op deze dagen kwam Vrouw dan soms wat later met duif aanvliegen.

’s Avonds, na de laatste maaltijd zit vrouw soms mooi te zijn op het rooster, bij de ondergaande zon. De roostercam was op 7 mei ingezoomd, dat leverde dit filmpje op: Prachtige beelden

 

Gevarieerd menu

In onderstaande kolomdiagram is per dag te zien wat het menu geweest is in de afgelopen week.

Opvallend is dat er veel Kieviten (en restanten daarvan) gevoerd zijn (in geel en donkerblauw aangegeven). Iedere dag is er ook wel 1 duif gegeten (of resten daarvan). De duiven worden meestal door Vrouw gevangen en naar de kast gebracht.

De overige vogels en resten daarvan door Man. Zie filmpje Kievit op menu . Met dank aan de OZ-ers voor het invullen van het onderzoekssheet.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs