Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Ritueel bij visaanbieding

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | dinsdag 21 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1152x

Het is de taak van man ijsvogel om visjes voor zijn vrouwtje te vangen en die regelmatig aan te bieden. Het is een herkenbaar ritueel waarbij de vis in een bijzondere stand wordt gebracht. Waarom is dat?

Voorspelbaar en mooi

Het ritueel bij de aanbieding van een vis is voorspelbaar maar blijft steeds weer mooi om te zien.

In de clip gaat het weer als volgt: Vrouwtje zit op de tak en trekt de aandacht van het mannetje die met een vis komt aanzetten. De man slaat het visje net zo lang tot die dood is. Dan wordt de vis zo in de bek van de ijsvogelman gedraaid dat de kop van de vis naar voren wijst. Dat is de manier om een vis aan te bieden aan het vrouwtje.  Overigens worden door man en vrouw ijsvogel op dezelfde manier straks de vissen aan de jongen gegeven.

 

Waarom met de kop naar voren?

Deze methode heeft natuurlijk een bedoeling. De vis moet namelijk gemakkelijk het keelgat en de slokdarm kunnen passeren. Dat gaat het beste als de vis natuurlijk niet te dik is en liever niet langer dan circa 8-10 cm. Als de kop van de vis eerst wordt ingeslikt worden de kieuwen dichtgedrukt. Andersom kunnen ze nog wat openstaan en een obstakel vormen. Datzelfde geldt voor de vinnen, met name de rugvin, het is handig als die plat liggen. Tenslotte kunnen ook de schubben tegenwerken als de vis verkeerdom wordt ingeslikt. Voel maar eens met uw hand over de schubben vanaf de staart naar de kop en omgekeerd. Het verschil is goed voelbaar.

 

Afwezigheid van vrouwtje

Op 20 maart was het vrouwtje slechts vroeg in de morgen in beeld. De rest van de dag niet. Zou er wat mis zijn gegaan, is het vrouwtje omgekomen? Wel werd gezien dat het mannetje met een visje naar links wegvloog. Gelukkig liet het vrouwtje zich vandaag weer een aantal keren zien. Ze leeft nog!

Maar ook nu zagen we het mannetje met visje naar links vliegen. Kennelijk is daar een geschikte visoverdrachtplaats?


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs