Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Rituals

Roos Tol | woensdag 6 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 85x

Een witte waas op het water. Elk jaar een gegarandeerd terugkerend spektakel, goed voor hilariteit, fantasie en vragen. Wat drijft daar? Is het ijs? Sneeuw? Is het poep? Wordt het nog opgeruimd? Is het gevaarlijk voor de vogels?

Het is poederdons, afkomstig van de huid van de houtduif.

De meeste vogels hebben een stuitklier; een vetklier vlak boven de staart. Vanuit die klier kunnen ze, met behulp van hun snavel, verzorgend vet over hun veren verdelen. Dat houdt huid en veren gezond, waterafstotend, zorgt voor warmte en isolatie.
Vogels hebben het behoorlijk druk met de verzorging van hun verenpak.

Donsveertjes

Duiven (en andere soorten vogels zoals papegaaien en struisvogels) hebben die vetklier niet.
In plaats daarvan groeien er kleine donsveertjes die verpulveren tot een soort talg op de huid. Met hetzelfde doel als het vet bij de anderen: het beschermen van huid en veren.
Neemt de duif een bad – en dat doet ie dan ook vol overgave – dan komt er talgpoeder op het  water. Dat kan een behoorlijke laag zijn!

Waarom badderen?

Badderen is ook veerverzorging, noodzakelijk om stof, zand, luizen of andere narigheden, te verwijderen.
Dat kan er zeer onstuimig aan toe gaan!
Eerst controleren of “de kust” en de lucht veilig zijn en dan HOPPIE! Koppie onder water, plons water over de rug, uitschudden over de veren, uitwerken via de staart. Een prachtig gezicht.
Sommigen komen meermaals per dag, anderen zie je wat minder. En we zijn natuurlijk geen getuige van de eveneens populaire zand- en zonnebaden.

Rituelen

Stel je voor dat al die vogeltjes net zo als mensen zouden baden. Dat we ze kunnen bijstaan met voer en met verzorgende producten. Potje vet, borsteltjes, conditioner hier, geurtje en kleurtje daar. Voor in het water een olietje, ontspannend of opwekkend. Voor de beoogde partner een gift set.  Dat dan het badderen echt “baden” wordt. Met misschien een minihanddoekje voor het drogen. En een okselfrisje voor de koperwiek.

Haha, nee. Behalve dikke oorlog over wie welke ongewenste badolie in het water heeft gegoten en vogels die geen vogels meer zouden zijn, hebben zij ook heel andere ideeën over wat lekker ruikt of niet.

Sprekend voorbeeld hiervan is onze welbekende hop (Upupa epops). Als mevrouw of kindertjes Hop worden belaagd, scheiden zij uit die vetklier een zwaar stinkende stof uit.
Voor de aanvaller reden om zich uit de vleugels/poten te maken. Voor vrouw en kindjes Hop misschien wel de allermooiste geur van de wereld ;o).

 

Nina maakte voor ons een mooi clipje over de witte waas. Dank Nina!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs