Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ringen is Gers!

Margot de Kam | vrijdag 14 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 496x

Verslag in woord en beeld van het bijwonen van het ringen door Gerse vrouw
foto: © Gerse vrouw

Met volle teugen!

Wat heb ik een prachtdag gehad 13 mei 2021 toen de twee slechtvalkkuikens in de Mortel geringd werden.

 

Uitgenodigd

Grote blijdschap bij mij nadat Martin mij uitnodigde om dit jaar het ringen bij te mogen wonen. Sinds 2007 volg ik deze nestkast al, en sinds vorig jaar ook weer actief in de bdl chat. 13 mei, hup hup op weg naar de Mortel! 

Uiteraard kon ik niet zonder een echte Rotterdamse lekkernij bij de toren verschijnen, dus ik had een doosje baklava meegenomen voor Martin 'VWG' Vink, de ringer Peter van Geneijgen en de andere (oud) bestuursleden van VWG Gemert.

Met de lift zoefden we naar de 22e verdieping, waar ik een pracht uitzicht had op de wijde omgeving van de Mortel. Martin wees mij Limburg, maar ook Arnhem (en vele andere steden, die ik ben vergeten in mijn enthousiasme).

 

In alle rust en veilig kuikens halen

Ondanks de piepende deur, bracht Peter een soort serene rust met zich mee. Na kennisgemaakt te hebben, en Martin had ondertussen het geluid en de camera’s al getest, gingen wij de ring op om de kuikens uit de kast te halen. Omdat Peter het luikje voor de kast moest plaatsen werd hij gezekerd en ik had instructies van Martin om niet te dicht bij de rand te komen.

De kuikens werden in zachte linnen tasjes geplaatst en werden meteen rustig. Terwijl Martin en het andere VWG lid de kast schoonmaakten en ontdeden van prooiresten, ging ik achter Peter aan naar binnen.

Met tasje en al werden de kuikens eerst gewogen. Daarna werd het kuiken voorzichtig uit het tasje gehaald. Eerst werd het kropje gecheckt (beiden hadden een voldoende gevulde krop) en werden de metingen verricht: de vleugelpennen, de staartpennen, de dikte van het loopbeen en de klauwen. Ook werd er wat dons verzameld voor nader onderzoek. Ten slotte werd er ook nog onder de vleugels gekeken of en hoeveel okselvliegjes ze hadden. 

Wat vooral opviel was de kalmte die Peter tijdens het ringen in acht nam. Ondanks een piepje af en toe, hebben de kuikens niet heel veel stress ondervonden. V en M vlogen ondertussen wel, continu alarmroepend, rond de toren. En Peter nam de tijd om mij alles uit te leggen en te laten zien. Ik mocht het eerste ringnummer kiezen, HSK en Martin koos HSV voor de tweede. 

 

Twee mannen

Twee levendige, goed doorvoedde slechtvalkmannetjes. 

De kuikens werden na het ringen nog heel even bij het tasje op de vloer gezet voor een fotootje, waarna ze weer rustig terug in de kast gezet werden. Hierbij werd extra aandacht gevestigd op het feit dat ze niet te dicht bij het luikje gingen zitten. 

 

 

Na nog een momentje in de torenkamer met zijn allen, ging ik na een lift naar beneden nog even naar het spottersveldje waar Margootje, Ciryon, Bennie en Piet stonden. Inmiddels zaten beide oudervalken al op de toren, en ik met een big smile onder de toren.

Tijdens de terugreis appte  Sjoukje dat om 21:07 uur V en M beiden  in de kast kwamen en om 21:12 was V de kuikens aan het voeren.  Het was voor mij misschien wel de mooiste dag uit mijn leven, dit neemt niemand mij meer af. Bedankt, Martin en Peter en iedereen van de SV BdL. 

 

 Gerse Vrouw.

 

hieronder een diavoorstelling van de foto's van het ringen

 

 

 

 

 

 

 

foto's © Gerse vrouw


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs