naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Leo Daanen
Stork

Ringen in Gennep

Leo Daanen, STORK | dinsdag 12 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 308x

Het ringen in Gennep was weer heel leuk en heel veel geïnteresseerden vonden het weer geweldig om te zien.
Foto Mihari: Het ringen van de jonge ooievaars in Gennep

BdL nest in Gennep

Arda schreef eerder al een blog met de meet- en ringgegevens van het ringen in Gennep. Wim deed er een schepje bovenop en schreef een blog over een  dagje ringen in hun gebied. Caroline volgde daarop met een blog van het ringen in haar gebied met tekst en uitleg over en waarom ringen. Ik wil nu in mijn blog even terugkomen op het ringen in Gennep op het BdL-nest.

Dode kuiken

Het ringen ging weer helemaal volgens planning en schema. We hebben een iets andere werkwijze aangehouden door eerst tekst en uitleg te geven aan het publiek (incl. “de groentjes” van het IVN). Aandachtig werd er geluisterd en er werden vragen gesteld door de kinderen, maar ook door volwassenen. Daarna zijn we naar boven gegaan en hebben we de kuikens opgehaald zodat deze niet zo lang beneden hoefden te blijven. Zoals beloofd heb ik ook meteen het dode kuiken, wat nog gedeeltelijk over de rand hing, verwijderd.

Stank voor dank

Clipmaker Jan-Willem was er ook bij en heeft er zoals jullie al wel gezien hebben, een heel leuk filmpje van gemaakt. Maar wat jullie ook gezien hebben, is dat we toen we naar beneden gingen we door een van de kuikens een behoorlijke zegening na kregen. Jeetje wat een straal was dat en wat een voltreffer zeg. Bestuurder Jan van de hoogwerker had een geweldige kersverse Tattoo op zijn kale hoofd en dat moest er ook meteen weer af, haha. Ook ik had een volle lading in mijn nek en op mijn shirt en broek, nou ja zeg . . . . stank voor dank noemen ze dat ;-)

Niersdal

Zoals ik eerder al zei, hebben we het dode kuiken verwijderd. Ook hebben we nog geprobeerd om te achterhalen, waarom en waardoor het gestikt was. Maar het was al te ver ingedroogd en vergaan om daar een verklaring voor te vinden. Op de foto boven links zie je het verwijderen van het dode kuiken. Na het ringen zijn we toch maar weer naar het Niersdal gegaan om het kuiken bij het vorige (kleine kuukje) te begraven. Zie foto boven rechts, waar Maria en Richard het kuiken begraven. Het gras was gemaaid, dus we vonden het vorige kuiken al snel terug. En dan . . . is er na afloop een welverdiend verfrissend drankje . . .  Aahhhhhh heerlijk (zie inzet grote foto).

Groetjes,   Leo


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht