Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Ringen

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 16 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 971x

Zaterdag 25 mei is ons duo 25 dagen oud; de perfecte leeftijd om ze in het uilenregister op te nemen. Daartoe krijgen ze blinkend aluminium ringetje met een uniek nummer om de linkerpoot. Nooit de rechter! We hebben alvast 2 mooie nummers gereserveerd 3.849.501 en 3.849.502.

Voorbehoud

Enig voorbehoud moeten we uiteraard wel maken. Er kan nog van alles misgaan. De steenmarter kan nog een keer langskomen, er kan een meikvers dwars komen te zitten of ze kunnen voortijdig van de honger omkomen. Geen heel waarschijnlijke scenario's geef ik toe, maar toch. Wat ook kan is dat ze zich tijdig in het voorportaal weten te verschansen, net als 2 van de 4 van vorig jaar. Uiteraard hebben we onze les geleerd en zullen we het voorportaal proberen af te schermen, maar je weet maar nooit. Stel je voor: een tuin vol supernieuwsgierige en enthousiaste gasten en 2 in hun vuistje lachende uilen in het voorportaal.

Nog één plek vrij

Als dat allemaal niet gebeurt, worden ze dus de 25e om een uur of 10.00 in de ochtend geringd. De precieze tijd laten we nog weten. We maken er zoals ieder jaar weer een kleine beetje een bijzondere gebeurtenis van. Dat betekent onder andere dat er wat gasten zijn uitgenodigd, waaronder de winnaars van de ei- en kuikenpoll. Er is nog één speciale plek te vergeven, maar daarover de komende week meer. Ook maken we van de gelegenheid gebruik de nieuwe STONE-uitgave Erfbeesten te presenteren (zie foto onderaan dit blog). Ook daar binnenkort meer over. Houd dus de komende blogs goed in de gaten!

Meikevers

Met onze beide kuuks gaat het ondertussen goed, al heb ik wel het idee dat ze een beetje meikeverbeu beginnen te worden. Wat wil je ook. Alleen al op zondag en maandag zijn er 71, respectievelijk 79 meikevers binnengebracht, 150 in totaal. De ouders nemen regelmatig ook niet eens meer de moeite ze aan de kuuks te voeren; ze gaan regelrecht de voorraadkast in. Nuttige beestjes die meikevers!

Ook overdag

Heel opvallend dit jaar is dat er ook overdag veel prooi aangevoerd wordt. Gebeurde in andere jaren uiteraard ook, maar nooit zoveel als dit jaar. Van de 71 meikevers op maadag werd meer dan helft - 37 om precies te zijn - tussen 9 uur 's morgens en 9 uur 's avonds aangevoerd. Apart! De noodzaak daarvoor lijkt me - met maar 2 jongen - enigszins te ontbreken. In mijn zondagblog zet ik de aanvoer per uur eens op de rij. Maar eerst maar eens afwachten hoeveel van die snorfietsers nog komen delen in de feestvreugde.

 

Erfbeesten, de nieuwe uitgave van STONE. Binnenkort meer informatie!.

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs