naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
BDL vrijwilliger STORK

Ringen

Arda van der Lee, STORK | woensdag 6 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 203x

Vanmiddag zijn de twee jongen op 'ons' nest geringd. Ze hebben niet alleen een ring gekregen, maar zijn ook gemeten en gewogen. In principe gebeurt dat bij alle jonge ooievaars die door vrijwilligers van STORK worden geringd. Zo verzamelen we veel gegevens, gegevens voor wetenschappelijk onderzoek.

De jongen staan vanaf nu geregistreerd met ringnummer 3E821 en ringnummer 3E822.

Meten is weten

De jongen zijn gemeten en gewogen. Dat laatste gaat altijd heel handig door ze in een grote boodschappentas te stoppen, dezelfde waarin ze van het nest naar beneden komen. Ook wordt gecontroleerd of ze niet teveel modder in hun snavelpunt hebben. Een beetje water en een tandenborstel kan dat snel verhelpen.

Ze waren keurig op gewicht, resp. 3255 en 3370 gram. Nagenoeg even zwaar. Ook uit de andere maten blijkt dat ze (bijna) even groot zijn.
                      3E821                         3E822
vleugel             298 mm                      328 mm
snavel                90 mm                        99 mm
kop+ snavel      170 mm                      170 mm
tarsus              180 mm                      195 mm
tarsus + teen    270 mm                      282 mm

Aflezen

Als hun ring de komende jaren wordt afgelezen, bv. tijdens een wintertelling of op een nest, dan horen we nog eens iets van ze. Dan moet het nummer natuurlijk wel worden doorgegeven aan het Vogeltrekstation in Arnhem, via GRIEL. Het kan helaas ook zo zijn dat de ring wordt gevonden als het jong dood is, maar daar denken we voorlopig liever niet aan. 

Eerst maar eens uitvliegen.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht