Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Relatietest

Pascal Stroeken, STONE | dinsdag 24 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 754x

Samen klussen met je partner is voor veel stellen een potentieel stressvolle onderneming. Verbouwingen behoren dan ook tot de grootste uitdagingen voor een relatie. Steenuilen hebben het wat dat betreft goed bekeken: klussen in en rond huis besteden ze uit!

In de bijzondere tijden die we nu doormaken staat samen opgehokt zitten met je partner misschien wel bovenaan de lijst van stressfactoren, maar in normalere tijden is samen klussen in en rond huis de ultieme relatietest. Op internet hoef je niet lang te zoeken naar tips hoe je ruzie met je partner tijdens het klussen kan voorkomen. Niet overbodig, want uit onderzoek zou blijken dat 1 op de 3 klussen op ruzie uitdraait.

Ons uilenkoppel is zeer bedreven in samen opgehokt zitten en we zien in deze rustige fase, in aanloop naar het broedseizoen, dan ook nauwelijks wrevel tussen de partners. Maar hoe zou het zijn als het stel samen moest klussen?

 

Klussende eksters

Deze gedachte kwam bij me op nu ik al een week – uiteraard zit ik ook veel aan huis gekluisterd – met grote belangstelling de bouw van een eksternest volg. Vorige week is een paartje eksters in de top van een grote eik bij de achterburen met de bouw begonnen. Stap voor stap heb ik de opbouw vanaf het fundament kunnen aanschouwen. Ze zijn inmiddels bijna klaar; vandaag zijn ze begonnen aan het dak (een eksternest heeft een dak, google maar eens).

Met bewondering volg ik de verrichtingen van man en vrouw ekster, die in schijnbare harmonie constant samen optrekken bij deze uitdagende klus. Gedisciplineerd vliegen ze tak-voor-tak naar de bouwplaats. Zorgvuldig, zonder hoorbaar gekibbel, vlechten ze het nest in elkaar. En het is geen gemakkelijke klus kan ik u verzekeren, want de zwiepende takken in de straffe oostenwind vormen een extra moeilijkheidsfactor tijdens de bouw.

 

Klussende steenuilen?

De vaste kijkers kennen inmiddels het temperament van de gemiddelde steenuilenvrouw (“die heeft thuis de broek aan”) in het algemeen en de huidige webcamdame in het bijzonder. En vergeet ook niet het soms wat eigenwijze karakter van man steenuil. Kunnen we ons er iets bij voorstellen dat dit stel samen een nest zou moeten bouwen? … Ik zie een veeleisende vrouw voor me, die precies weet wat ze wil qua indeling en inrichting, maar dat op de een of andere manier niet goed aan haar goedwillende - maar een tikje eigenwijze - man duidelijk kan maken. Gekibbel over en weer. Met als gevolg dat de kijkers zich vertwijfeld afvragen of de relatie eind maart wel haalt, laat staan of ze wel aan het stichten van een gezin toekomen …

 

Gelukkig blijft dit de uilen en ons bespaard. Steenuilen zijn het als het op de nestplaats aankomt geen doe-het-zelvers. Ze kiezen een geschikte holte in een fruit- of knotboom, of onder het dak van een gebouw.

Beter nog: ze laten ijverige vrijwilligers ruime, marterwerende nestkasten ophangen, die volledig gestoffeerd beschikbaar worden gesteld. Hoef je als uil niets meer aan te doen: je kunt er zo intrekken! Hooguit af en toe een beetje in het bodemmateriaal graven en een nestkuiltje draaien, dat is het dan wel.

Zullen steenuilen misschien ook de tips op internet hebben gelezen? De ultieme tip die ik tegenkwam luidt namelijk: huur een klusjesman!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs