Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Relatiegedoe

Wim van Nee, STORK | zaterdag 16 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 57x

Beleef de Lente 2024 is ook voor de ooievaar begonnen. En hoe! Met een vliegende start worden we gelijk meegezogen in de soap, die zich afspeelt op het nest in Nijetrijne.

Verrassend

Ieder seizoen is weer verrassend. We weten immers niet wat het ons gaat brengen, dus dat gaan we samen per dag volgen. Jullie kunnen weer drie weblogs per week verwachten, waarin we de gebeurtenissen op het nest toelichten.

Europa

We kijken er ook met een ruimere blik naar. Terug of verder in de tijd. Of over de grens. De ooievaar is zeker een Nederlandse vogel, maar toch vooral een Europese vogel. Een klein randje Noord-Afrika en een stukje Zuidwest-Azië maken het broedgebied compleet.

Heen en terug

Het gebied waar ooievaars worden gezien, wordt in de wintertijd groter. Trekkende ooievaars uit ons land verleggen hun terrein naar het zuiden van Europa of West-Afrika. Oostelijk trekkende ooievaars kunnen via de Bosporus zelfs het zuiden van Afrika bereiken.
Over de trek is ook veel te vertellen. Hoe weten de ooievaars waar ze heen moeten en hoe vinden ze hun route? En waarom gaat de één veel verder dan de ander of gaan sommige ooievaars zelfs helemaal niet weg?
Allemaal hartstikke interessante vragen, waar we het in de weblogs ook over gaan hebben.

Maar ons eerste ankerpunt ligt in Nijetrijne. Relatiegedoe tussen ooievaars leidt tot hardhandig optreden van pa. Het hoort er allemaal bij. Uiteindelijk gaat de rust wel weerkeren.

Een mooi seizoen toegewenst!


Wim van Nee
Stork

Elburg, 9 maart 2024

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs