Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Regen en kou wordt jongen fataal

Arda van der Lee, STORK | woensdag 19 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 570x

Op het nest is geen beweging meer te bespeuren van de jongen. Eigenlijk al sinds gisterochtend. We moeten dus aannemen dat de jongen niet meer leven. Het natte en koude voorjaar is hen fataal geworden.

Het grootbrengen van de jongen is een wankel evenwicht, zeker de eerste weken. Het weer speelt daarbij een grote rol. Regent het te weinig, dan hebben de ouders grote moeite om de eerste weken voldoende regenwormen te vinden. De grond is dan keihard, vind daar maar eens wormen in. Regenwormen zitten barstensvol eiwitten, ideaal voor de piepkuikens. Daarna kan langzamerhand worden overgeschakeld op grotere prooien. Dit jaar lukte dat wel, met al die regen.

Teveel regen

Dit voorjaar zorgden de grote hoeveelheden regen (en hagel) juist voor problemen. De ouders lopen door natte weilanden, op zoek naar voedsel, en komen daardoor kletsnat terug op het nest. De 'broedende' vogel lukt het nog net om boven de groter wordende jongen te zitten, als soort paraplu, maar het nest met de 'warme' voering wordt natter en natter. De kuikens worden daardoor toch ook vochtig en dat in combinatie met de kou leidt tot sterke afkoeling.

Niet meer bedelen

De jonge ooievaartjes verkleumen, raken onderkoeld, kunnen daardoor niet meer goed bewegen en bedelen niet meer om voedsel. Met als gevolg dat de ouders het meegebrachte voedsel niet meer uitbraken. Deze combinatie van regen, kou en daardoor geen voedsel is hen nu fataal geworden.

Late nesten

Op ons nest is het helaas misgegaan. We moeten allemaal nog wennen aan het idee dat er dit jaar in Gennep geen jongen worden geringd, dat er geen jongen zullen uitvliegen.
Maar jongen die op andere nesten later uit het ei kruipen, maken misschien wel een goede kans. De grond is vochtig genoeg voor wormen en hopelijk knapt het weer nu eindelijk wat op: minder kou, minder regen. Prima omstandigheden voor jonge kuuks.

Vorig jaar

Afgelopen jaar zagen we het omgekeerde. De nesten waar de kuikens vroeg uit het ei waren gekropen, profiteerden nog wat van de regen van de weken ervoor. Wormen genoeg, niet te nat, niet te koud.

De nesten waar later werd gebroed, hadden het veel moeilijker. Inmiddels was de grond erg droog en hard, waardoor de ouders vaak te weinig voedsel konden vinden. Toen stierven veel 'late' jongen door ondervoeding.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs