Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Recyclers

Bernice Goffin | vrijdag 20 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 911x

Af en toe zien we onze kerkuilen druk in de weer met de aanwezige braakballen in de nestkast: ze worden kapotgemaakt en fijngestampt. Vanwaar dit gedrag, en waarom zijn braakballen nou eigenlijk zo handig?
Braakballen. Als je goed kijkt kun je er al wat botjes in zien zitten.

Maximale efficiëntie

Laten we bij het begin beginnen: waarom produceren uilen braakballen? Dat heeft te maken met de wijze waarop ze hun prooi opeten. In dit filmpje is te zien dat kerkuilen hun prooi vaak in één of enkele grote happen opeten, met huid en haar. Efficiënt, want op die manier wordt er niks verspild: alles wat verteerd kan worden, wordt verteerd.

 

Botjes en haren

Het enige probleem is dat niet de gehele prooi verteerd kan worden. Met name botjes en haren zijn lastig te verteren. Deze worden in het verteringsstelsel van de uil samengeklonterd tot een bal, welke vervolgens door de uil wordt uitgebraakt: een braakbal (klik hier voor een clipje)! Op deze manier kan de uil zo veel mogelijk voedingsstoffen uit zijn prooi halen zonder dat zijn verteringsstelsel wordt verstopt met onverteerbare resten. Overigens zijn uilen lang niet de enige vogels die braakballen produceren. Veel andere vogels die hun prooi in één keer doorslikken doen het ook, zoals meeuwen, reigers en ijsvogels.

 

Fijnstampen

Maar waarom stampt onze kerkuil ze nu fijn in de nestplaats (zie bijvoorbeeld het begin van dit filmpje)? Het antwoord is dat braakballen bij kerkuilen nog een andere functie hebben dan het schoonhouden van het verteringsstelsel: nestmateriaal! Omdat braakballen van kerkuilen veel muizenharen bevatten, zijn ze verrassend zacht. Maak de braakballen kapot, en je hebt een mooi zacht bedje voor de eieren. Op die manier hoeft de kerkuil helemaal geen moeite te doen om nestmateriaal aan te voeren en kan ze gewoon iets gebruiken wat toch al in de kast ligt. Eigenlijk zijn kerkuilen dus gewoon hele efficiënte recyclers: zelfs de onverteerbare delen van de prooi worden nog gebruikt!

Muizenbotten uit braakballen.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs