naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Lepelaar

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Live

Havik

Eerste jonge slechtvalk uit het ei gekomen!   *   Een paasgroet van de ooievaars   *   Alle eitjes van de koolmezen uitgekomen   *   Ook laatste ei van de lepelaars is uitgekomen   *   Vierde kuiken gezien in achterste berkcamnest
Toon alle blogs & vlogs

Door Jan de Boer
It Fryske Gea

Realiteit en droefenis

Jan de Boer, It Fryske Gea | dinsdag 22 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 309x

Blogschrijver Sip was een aantal dagen geleden nog euforisch over de 4 geboren jongen en het forse groeien van het 4e kleinere jong. Een aantal dagen later, binnen 12 of 14 uur, zijn 3 van de 4 jongen dood, door gedeeltelijk onbegrijpelijke zaken. In dit blog kijk in naar de mogelijke oorzaken.

Ben je als jong pas uit het ei gekropen en bezig de wereld daarbuiten te verkennen. De kom van het nest, de warmte van je moeder, de eerste prooi die je in stukjes van je moeder krijgt toebedeeld. Je groeit prima, begint het nest verder te verkennen en dat is groot.

Je wandelt naar de rand, krijgt voedsel van je moeder. Het is een hele toer om daar te komen en ben je er, dan gaat mams op het nest in de kom zitten en zit jij daar op de rand en moet je maar zien dat je onder moeders vleugels komt. Dat lukt je niet makkelijk omdat je te klein bent om over de grote takken heen te stappen. Je wordt ook niet geholpen door mams. En blijf je daar zitten dan wordt je koud en raakt onderkoeld. Zo zijn er 3 van je broertjes of zusjes gestorven.

RAADSELACHTIG

Het beeld bij het vrouwtje is dat ze hier onverschillig onder blijft. Bij sommige andere roofvogels pakt het vrouwtje het jong en duwt dit onder haar vleugels. Het blijft raadselachtig.

Hoe kan dit?

Ik heb overleg gehad met mijn medespecialisten, maar het blijft moeilijk hier een sluitende  verklaring voor te vinden. Ik ga een poging wagen en sta absoluut open voor andere suggesties en motivaties:

1. NEST TE GROOT 

Het nest waar de havik op zit te broeden, is in principe veel te groot. Op een normaal haviksnest zit niet zo’n grote rand als het nest van de zeearend waar ze nu op zit te broeden. De jongen kunnen voor hun doen een flinke afstand afleggen, maar zijn te vermoeid om terug te keren naar de kom.

2. ONRUST

De start van het nest maken en eifase ging met veel kabaal en geweld van start. Aanvallen van zeearend gedurende langere tijd en tussendoor ook noch pogingen van de Nijlgans. Het afbouwen van het nest is niet rustig verlopen en volgens ons is de nestkom ook niet zorgvuldig afgemaakt in vergelijking met een rustige fase in de nestbouw. De gevechten hebben zolang geduurd en de legnood was zo groot, dat de nestkom niet zorgvuldig is afgemaakt . Het eerste ei was er ook “plotseling”.

3. VOEDSEL, ZIEKTE

Verder kan te weinig aanvoer van prooien (hoewel het daar niet op leek), ziekte of een combinatie daarvan een reden zijn. Het vrouwtje kan op een bepaald moment ook een selectie maken om wat voor reden dan ook.

4. NIET ONGEWOON 

Het is normaal dat bij een legsel van 4 er een uitval van 2 is, maar dit gaat wel heel snel.

POSITIEF NIEUWS:

We hebben nog een jong wat leeft, hoewel het erop leek dat ook dit jong deze fase niet zou overleven. De moeder liet ook hem vele uren alleen en onderkoeling leek het jong noodlottig te worden. Gelukkig is dit niet gebeurd en is de afgelopen dag rustig verlopen; 's avonds zat het jong lekker onder moeders veren.

Ik hoop en verwacht nog vele leuke en spectaculaire beelden van het opgroeien van dit jong te mogen zien.


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht