naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Havik

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Zwarte stern

Live

Holenduif

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Zeearend

Geen broedsel

Kerkuil

HOLENDUIF broedt op 2 eieren in kerkuilenkast   *   Twee jongen bij de ZWARTE STERN!   *   Jonge HAVIK terug op het nest!   *   De jonge STEENUILEN zijn vliegvlug   *   Ook tweede legsel STEENUIL Dongen mislukt...
Toon alle blogs & vlogs

Door Pieter van den Assem
BDL vrijwilliger Beleef de lente

Ready for take off…

Pieter van den Assem | maandag 4 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 43x

In de nestkast lijkt het soms alsof er niemand meer thuis is, maar de schaduw van de kuuk verraadt zijn aanwezigheid. De kuuk zit vaak in de gang naar buiten te kijken, smachtend naar dé dag, we moeten nog even wachten en dan zullen we hem weg zien vliegen.

Wat moet een kauw weten?

Zodra de kuuk uit de nestkast is gevlogen zal het nog meerdere weken bij de ouders doorbrengen, in die periode zal het veel ervaring opdoen. Wat is eetbaar? waar moet ik voor oppassen? de ouders zullen die weken nog voor het voedsel zorgen. Tijdens die periode leert de kuuk voor het eerst wat de gevaren zijn van deze wereld, omdat het nog nooit gevaar heeft meegemaakt (op de kerkuil na). Het is dan ook een gevaarlijke periode, waar helaas veel kauwen sneuvelen.

Gevaarlijk of Ongevaarlijk

De kauw zal leren wat gevaarlijk of ongevaarlijk is door naar zijn soortgenoten te kijken, vooral de soortgenoten die oud en ervaren zijn maken veel indruk op de kuuk. De oude kauwen staan vaak bovenin de rangorde, zodra ze gevaar spotten en erop reageren zullen de soortgenoten gelijk handelen door geluiden te maken of weg te vliegen. Als hij rond 2 jaar oud is zal hij op zoek gaan naar een partner, waar hij/zij de rest van zijn leven bij zal blijven, ook wel monogamie genoemd.

Één keer per jaar

Ook wordt er vaak de vraag gesteld ‘’Komt er nog een broedsel aan of blijft het hierbij?’’. Kauwen leggen jaarlijks maar één broedsel, zelfs als dat broedsel vroeg in het seizoen verloren gaat wordt er niet opnieuw gelegd. Helaas zullen we weer tot het volgende broedseizoen moeten wachten en ‘hopen’ dat de kauwen weer een kast kraken.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht