Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Bliek

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Visarend

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Toon alle blogs & vlogs

Koolmeeskuiken op Dag 14/15 | Lysanne Snijders

Door Lysanne Snijders

Ready for take off?

Lysanne Snijders, NIOO | donderdag 11 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1040x

De kuikens zijn lekker actief in het nest, oefenen met hun vleugels en kruipen geregeld uit de nestkom. Wanneer gaan ze er vandoor?
Leeftijdskaart koolmezen Dag 14-19| Henri Bouwmeester

Wat zijn ze toch leuk! Als de ouders net zijn langsgeweest zitten ze daar als kleine kwebbelkonten. Prrriettt priettt priet.

Zelfs als we niet hadden geweten wanneer de eieren waren uitgekomen (14 dagen geleden), dan nog hadden we een schatting van de leeftijd kunnen maken. Zowel de kuikens als de ouders geven ons namelijk een aantal aanwijzingen.

Uiterlijk kuikens

Hoe ouder de kuikens, hoe moeilijker het wordt om de leeftijd te schatten. Meestal hebben de koolmeesonderzoekers wel een goed idee van de leeftijd, omdat ze meestal 2 keer per week de nestkasten controleren. Voor het schatten van de leeftijd gebruiken ze een zogenoemde 'leeftijdskaart'. Ik heb de kaart voor Dag 14 t/m 19 toegevoegd. Hierop kunnen we aan de hand van de verengroei (slagpennen) en de vorm van de bek (mondhoek) zien hoe oud de vogels ongeveer zijn. Het is leuk om dit de komende dagen ook voor de Beleef De Lente kuikens in de gaten te houden.

Gedrag kuikens

Ze worden een beetje onrustig (Video). Ze blijven niet meer in de kom zitten en beginnen hun vliegelspieren te trainen. Dit is ook wel nodig want rond Dag 19-21 gaan ze vliegen! Dit is ook de reden waarom we vanaf Dag 16 de kuikens met rust laten. Anders zouden ze nog eens voortijdig uit kunnen vliegen. En dit is ook de reden waarom we vanaf Dag 16 de ouders niet meer met een klepje proberen te vangen (Blog). De kuikens zouden elke keer het stokje omver springen en zelf de klep dichttrekken.

Gedrag ouders

Ook de ouders voelen dat de tijd van uitvliegen nadert. Om de kuikens te motiveren zullen ze hen steeds vaker naar het invlieggat lokken door vanuit het gat te voeren (Video). Ook zullen ze steeds minder gaan voeren de komende dagen om de kuikens meer te motiveren het eten buiten de kast te halen. En als gevolg hiervan zal ook de kast wat viezer worden. De ouders ruimen steeds minder vaak de poepzakjes op. Als laatste zal moeders steeds minder in de kast overnachten.

Ik ben benieuwd wanneer ze gaan vliegen. Maar gelukkig hebben we nog een kleine week te gaan. 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht