naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Nijlgans

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Kauw

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Fan van BDL? Help ook een Tikkie mee!   *   Het mereljong is uitgevlogen!   *   Alle drie de jonge ooievaars zijn uitgevlogen.   *   Nachtelijk bezoek bij de vijver   *   De jonge kerkuilen zijn geringd
Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
STORK

Rare vogel

Wim van Nee, STORK | vrijdag 3 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 248x

In het centrum van Emmen hoor ik een kauwtje krassen. Maar waar ik ook kijk, ik zie hem niet. Ik zie wel kauwtjes, maar die houden hun snavel. Het geluid wordt gemaakt door een duif ..., nee wacht eens, dat is helemaal geen duif.
Leucistische kauw

Het is een wél een kauw, maar dan een hele vreemde. Alles klopt: de grootte, de snavel, zelfs de blauwe kleur van de iris, maar met de kleur van de veren is het helemaal mis. Het is een kauw met een afwijking, een kauw die lijdt aan leucisme. Kun je daar eigenlijk wel aan lijden? 

Leucisme

Leucisme is een afwijking in de pigmentvorming. Bepaalde pigmenten ontbreken geheel of gedeeltelijk en het resultaat is een vreemd gekleurde vogel. Lichamelijk heeft de vogel er geen last van, hij is zo gezond als een vis, maar toch kan er iets tegenzitten. De leucistische kauw heeft namelijk zelf niet in de gaten dat hij afwijkt, maar de andere kauwen wel. Ze herkennen hem niet als soortgenoot en dus komt hij aan de rand van de kauwensamenleving terecht. Verstoten op basis van veerkleur.

Staartveer

De Gennepse man ooievaar heeft ook een kleurafwijking. De buitenste pen aan de rechterkant van de staart is zwart. Dat heeft hij al jaren en iedere keer als het tijd is om de veer te ruien, komt er keurig weer een zwarte veer voor terug.  Een leuke speling van de natuur, maar geen leucisme. De ooievaar mist geen pigment, het zwarte pigment behoort gewoon tot zijn genetische bagage. Dat één veer de aansturing krijgt om zwart te worden in plaats van wit, is wel een afwijking, al is het maar een hele kleine. En last heeft hij er ook niet van. Hij wordt door andere ooievaars prima herkend als soortgenoot en al zou zijn hele staart zwart zijn, dan had hij nog geen probleem.

Zwart of wit

Er zijn bij ons geen gevallen bekend van leucisme bij ooievaars. En dat is maar goed ook. Zwarte veren zijn sterker dan witte, dus veel vogels hebben zwart pigment in de slagpennen.  Maar dit verhaal gaat ook weer niet helemaal op. Zwanen hebben toch echt witte slagpennen en die zijn sterk genoeg om 12 kilo zwaan de lucht in de krijgen.
De natuur blijft ons verbazen.

Wim van Nee
STORK

Herkent u de vogel?

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht