naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Eerste vliegoefeningen jonge huiszwaluw   *   Hoe zal het de jonge vogels vergaan in deze tropische dagen?   *   Vierde zwaluwjong groeit als kool   *   Vandalen? Of gewoon slimme vogels..   *   Voor alle vaders❤️
Toon alle blogs & vlogs

Door Leo Daanen
Stork

Raar, maar waar !

Leo Daanen, STORK | dinsdag 26 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 314x

Ooievaar gestikt in paling.
Foto Geert Sas: Dode ooievaar 4405, gestikt in (te) grote paling.

Raar, maar waar helaas

Vanmorgen kreeg ik via onze onderlinge “Ooievaars” app een appje van Caroline. Het bericht had als koptekst "Ooievaar gestikt in paling". En dan klik je natuurlijk meteen op de bijgevoegde link. En jawel hoor, de Gelderlander had een berichtje binnen gekregen van Geert Sas uit Dreumel. Geert kwam tijdens zijn wandeling langs de Waal iets vreemds tegen. Er lag een dode ooievaar op de oever met een joekel van een paling in zijn bek. De ooievaar was helaas overleden, waarschijnlijk gestikt in de (te) grote paling.

Actie en wel snel!

Toen ik de foto zag schrok ik enorm, zoals jullie waarschijnlijk ook wel geschrokken zijn na het zien van de foto. Maar wat ik ook zag was dat de ooievaar nog met een oude “Lipring” (zie foto boven) geringd was. Dit zou betekenen dat het al om een oudere ooievaar gaat. Dus een snelle actie was wel nodig en belde ik dus meteen “de Gelderlander” met de vraag of zij mij in contact konden brengen met de vinder Geert Sas. En jawel hoor, Bianca Govers van de Gelderlander gaf mij het telefoonnummer en e-mail adres van Geert.

Lipring

Toen ik Geert belde, kreeg ik zijn vrouw Elly aan de telefoon, die mij direct overhandigde aan Geert. Geert had een foto gemaakt van de ooievaar en was daarna doorgewandeld. Na een uitleg over wat wij bij "STORK" doen en waarom ik graag de ring had vroeg ik of de ooievaar er nog lag en of Geert in staat was de ring te verwijderen. Geert zei onmiddellijk dan ga ik er nu meteen heen, het is maar een paar minuten van mij vandaan. Daarna een afspraak gemaakt en in de namiddag zijn we meteen naar Dreumel gereden. Geert had de ring al mooi opgepoetst en onder het genot van een kop koffie heb ik uitgelegd hoe dat allemaal werkt met ringgegevens. Ik had thuis al ontdekt dat het om ringnummer 4405 ging en al wat gegevens opgezocht. Nadat ik deze aan Elly en Geert liet zien snapten ze exact waarom ik zo benieuwd was naar de ring en het nummer.   

Reuze trots

De ooievaar is geringd door Annemieke en Wim in Neerijnen, Heeselt (Gld) op 20-06-2000. Dit betekent dat deze ooievaar onlangs 18 jaar oud is geworden, maar het helaas niet overleefd heeft. Wel ben ik reuze trots dat ik de moeite genomen heb erheen te rijden en ondanks het trieste gebeuren, toch ook wel blij dat ik nu een oude “lipring” in mijn bezit heb. Deze stond al een poosje op mijn verlanglijstje, alhoewel ik natuurlijk liever had gehad dat deze ooievaar nu met deze ring vrij rondvloog, maar helaas is dat niet zo.

Ik wil nog heel graag Elly en Geert Sas uit Dreumel bedanken voor hun spontane vriendelijkheid en zeker ook de gastvrijheid. Maar ook Caroline bedankt voor je appje in onze groepsapp. Wat er toch allemaal in 1 dag kan gebeuren zeg !! De koffie was heerlijk trouwens Elly!!  

Groetjes, Leo


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht