Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Punkkopjes

Bernice Goffin | dinsdag 30 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 959x

Indrukwekkend om te zien hoe snel de kuikens in nestkast 1 aan het groeien zijn, en dat binnen ongeveer anderhalve week! Ze lijken nog niet echt op volwassen vogels, maar als je goed kijkt kun je zien dat daar verandering in gaat komen.

Stoere kuikens

De kuikens zijn nu nog voornamelijk kaal met een paar plukjes dons op hun kop: echte punkvogeltjes dus! Toch beginnen ze langzaam steeds meer op vogeltjes te lijken. Zo viel me gisteren op dat de oogjes langzaam open beginnen te gaan. Gedragsveranderingen zijn ook al te zien: soms is te zien dat de jongen zichzelf al aan het poetsen zijn. Hoeveel ze er aan hebben nu ze nog geen veren hebben weet ik niet, maar het juiste instinct is er in elk geval al!

 

Veren maken de vogel

De verengroei zullen we de komende week ook steeds meer op gang zien komen. Heeft u het begin van de vleugelpennen al gezien op de vleugeltjes? Deze pennen zullen de komende tijd verder groeien totdat de top van de pennen openbarst en de complete veer langzaam tevoorschijn komt. Op de onderstaande foto is een wat ouder kuiken te zien, waar de veren net tevoorschijn beginnen te komen. Binnenkort zullen onze kuikens er ook zo uit gaan zien. Het begin van de lichaamsveren en daarmee de kleur die onze jongen gaan krijgen, is intussen ook al te zien.

 

Crowdsurfing

Vrouw merkt ook dat de kuikens groter worden en als je er dan even lekker op wilt zitten om ze warm te houden kan het lastig zijn om ze in het gareel te houden. Gelukkig kunnen de kuikens zichzelf en elkaar steeds beter warm houden. Dan kan vrouw iets meer tijd gaan besteden aan voedsel verzamelen en iets minder tijd aan crowdsurfen bovenop haar kroost. De kuikens in nestkast 2 zijn nu nog erg klein, maar het wordt interessant om te zien hoe vrouw 2 met maar liefst acht van deze wriemelende wezentjes onder haar omgaat!

Foto van Shutterstock

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs