Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Provisiekast

Albert Eggens | maandag 2 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 335x

De zeearend kuikens in de Alde Feanen groeien hard. Ze zijn nu anderhalf week oud en er wordt druk gevoerd door beide ouders.
Printscreen webcam

Voeren

Met militaire precisie worden de kuikens gevoerd, hele kleine stukje vlees worden stuk gescheurd van het karkas en heel voorzichtig gaat die enorme snavel met het stukje vlees naar het kuiken.
Het is bijna vertederend om te zien hoe zo’n groot roofdier welke aan de top van de voedselketen staat zijn kuikens voert. Het dieet is zeer gevarieerd zoals Andries al in zijn blog van afgelopen vrijdag schreef. Zo werd er zaterdag een dikke paling binnen gebracht welke keurig netjes werd schoon gemaakt door de vrouw, hij werd ontdaan van kop welke volledig naar binnen ging bij de vrouw en daarna trok ze er kleine stukjes af, gaf een paar stukjes aan de kuikens maar gunde zichzelf het meeste hiervan. Blijkbaar vond ze het zelf ook heerlijk want kort daarna ging ze over op het voeren van meerkoet aan de kuikens om de volgende dag het restant van de paling zelf op te eten.

Groei

De kuikens zullen de komende weken hard groeien, met een beetje fantasie zie je ze groeien voor de camera. En dat moet ook want over zo’n veertig (ik kan er eens een paar dagen naast zitten) zullen ze beginnen met hun eerste vliegoefeningen.

Zeearenden zijn nestblijvers, dit houdt in dat de kuikens zullen worden gevoerd in het nest. Een kievit is bijvoorbeeld een nestvlieder en zal direct zelf op zoek moeten naar eten. In het begin zoals deze eerste week zie je dat jongen dus heel voorzichtig worden gevoerd. Gedurende de tijd zullen de brokken wel wat groter worden. Na zo’n 35 dagen zullen de jongen zelf hun voedsel pakken, scheuren en opeten.

De komende anderhalve week zullen ze nog donzig grijs blijven en daarna krijgen ze hun tweede dons kleed, deze zal iets donkerder geelbruin, grover en wolligere zijn om over 20 dagen hun eerste veren te krijgen.

Observeren

Doordat de kijkers van beleef de lente mee noteren wanneer en wat er aan prooien worden binnen gebracht kunnen we dit mooi bij houden en kan dit weer worden gebruikt om nog meer te weten te komen over de zeearend en uiteindelijk kunnen we deze gegevens weer gebruiken om de zeearend nog beter te kunnen beschermen.

Zo hebben we al een mooi eerste overzicht van wat er allemaal aan prooi is binnen gebracht vanaf het moment dat het eerste kuiken uit het ei kroop. De provisiekast is goed gevuld en anders is het ff naar beneden…

Mocht je nou zelf ook mee willen helpen, laat een tip achter of voer hem zelf in het excelsheet. Mocht je nu niet zeker weten wat voor prooi het is, geen nood. Wij kunnen achteraf altijd de beelden checken wat voor prooi het is.

Grafiek door Sharell Bas

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs