Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Proefzitten en versiertrucs

Bart Franken | maandag 1 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 761x

Uiteraard konden we bij het live gaan gisteren er niet omheen te melden dat er inmiddels eieren zijn bij onze Bosuilen, maar wat we nog niet vertelden was hoe spannend het wel niet was...
Mannetje in de kast met een prooi, het vrouwtje roepend.

Spannend voor ons was het zeker, toen het duidelijk werd dat de Bosuilen onze kast weer aan het ontdekken waren. Hoe dat verliep, lees je hieronder in deze blog.

Versieren van een vrouwtje

'Ons' vrouwtje Bosuil is een ware schoonheid, dat moge duidelijk zijn. Ze was al geruime tijd in de omgeving aan het rondhangen terwijl het mannetje luid roepend rondom de kast aanwezig was. Als man wil je natuurlijk geen blauwtje lopen bij zo'n prachtige dame, dus hij deed verschillende versierpogingen om met zang en cadeaus het vrouwtje voor zich te paaien. Meerdere malen liet hij een prachtig 'rollend' geluid horen en hij bracht diverse prooien. Zo laat je als vent zien dat je goed voor je vrouw en kinderen kan zorgen als het zo ver is. Uiteindelijk viel ze voor zijn charmes en was het zo ver: Het vrouwtje betrekt de kast.

Proefzitten

Voordat het vrouwtje ook daadwerkelijk eieren gaat leggen, is ze eerst een paar dagen overdag aanwezig in de kast. Dat noemen we ook wel 'proefzitten'. Voor een auto maak je ook een proefrit voordat je de auto koopt. Logisch ook, het vrouwtje zit toch voor een behoorlijk lange tijd in die kast. En we weten tegenwoordig allemaal wat het is om voor een langere tijd naar dezelfde vier muren te staren, dan moet het toch wel aan bepaalde eisen voldoen.

Op 29 januari ging het vrouwtje voor het eerst de kast in. Wat een schoonheid, zoals ze daar lekker in het licht zat te dutten! Maar toen liep voor ons toch weer de spanning op, want het proefzitten is voor ons een teken dat de eieren er mogelijk aan zitten te komen, meestal binnen een paar dagen. Deze dame hield ons lang in spanning, want pas na 8 dagen ademloos kijken met lucifers om de ogen open te houden, spotte onze clipmaker Emil het eerste ei!! 


Hoe het verder verging met de eieren, vertelt Renée jullie later deze week in het volgende blog :)


Barteerste dag proefzitten.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs