Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
De eerste prooi-overdracht in de kast, maar V heeft heel andere plannen.

Door Mark Hessels

PRIVE (voor uilen) 🧐

Mark Hessels | dinsdag 29 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 304x

Wist je dat zij uit elkaar zijn omdat zij een ander had ? Ja, ik las het bij de kapper, het schijnt ook niet de eerste keer geweest te zijn. Gelukkig maar dat ze nog geen kinderen hadden…. Sommige mensen smullen van dit soort nieuws, gelukkig maar dat de PRIVE nog niet bestaat in uilenland.
Vreemde man vastgelegd door een van onze oplettende fotografen.

VALT ER NOG WAT TE RODDELEN ?

Want wat zou zo’n gluiperige journalist dan wel niet denken van wat er allemaal rond de kerkuilenkast speelt ? Vreemde mannen die net iets te vaak daar rondhangen en als M van huis is zelfs een kansje wagen bij V. Voor zover we tot nu toe zien is V allerminst gecharmeerd van die leuke buurman, maar de roddelpers zou daar vast een andere draai aan geven.

 

PROOI-OVERDRACHT LOOPT LEKKER, TOCH ?

Misschien dat V een paar weken nog wel wat te wensen over had. Het sexleven was zo maar sobertjes en die prooi-overdracht kwam ook niet echt op gang. Inmiddels is bij M echter de hormoonpomp gestart en de paringen lopen nu snel op en 26 maart hadden we zowaar ook de eerste prooi-overdracht in de kast (zie foto bovenaan dit blog). Volgens het boekje zijn ze er helemaal klaar voor.

 

WAAROM DAN TOCH DIE OPDRINGERIGE BUURMAN ?

Tja, je zou zeggen dat V daar geen enkele behoefte aan zou hebben en dat ze liever met M de kinderkamer in gaat richten, maar die buurman blijft zich wel erg hardnekkig aanbieden, zou hij op zoek zijn naar een alternatieve gezinsvorm ?

Bij kerkuilen komt het regelmatig voor (1-2%) dat één mannetje twee verschillende nesten bij twee partners tegelijkertijd heeft. Andersom, één vrouwtje met 2 mannen is maar één keer vastgesteld en beschreven en dat was in gevangenschap.

Bij veel monogame dieren (dieren met een vaste partner) komt bevruchting door een vreemde man wel voor. Bij sommige soorten is het zelfs een beproefde tactiek om zo toch je genen door te kunnen geven ook al heb je geen partner of territorium weten te veroveren. Bij kerkuilen wordt echter door het vaste paar zo vaak gepaard dat zo’n enkel ‘slippertje’ zelden leidt tot eieren en kuikens waar de genen van die vreemde uil in terecht komen. Maar ja, niet geschoten is natuurlijk altijd mis…(of is die uitdrukking hier niet zo gelukkig gekozen 😬).

 

DUS, WE GAAN GEWOON VERDER WAAR WE GEBLEVEN WAREN ?

Ja, daar lijkt het wel op. De onderlinge band van het paar is steeds sterker aan het worden en V heeft de vreemdeling al heel duidelijk laten weten dat ze geen interesse heeft. Zoals het er nu uitziet moet de roddelpers waarschijnlijk een ander slachtoffer gaan zoeken.

En met al een paar prooi-overdrachten achter de rug is de stopwatch voor het eerste ei nu echt gestart. In de OZ sheet is ook al een ei-poll aangemaakt, dus de glazen bollen kunnen weer uit de kast en opgepoetst worden….

En voor nu; oogjes dicht en snaveltjes toe (Foto: Mark Hessels)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs