Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Het zeearend nest, door Albert Eggens

Door Albert Eggens

Privacy

Albert Eggens | dinsdag 1 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 510x

Tot hier en niet verder, wij hebben ook recht op privacy, moeten de zeearenden gedacht hebben.

Geblurd

Al sinds 27 februari kijken we mee met onze zeearenden in de Alde Feanen. Mart Smeets zou zeggen: mag ik onze zeggen? Nou, ik vind van wel. We kijken al bijna 14 weken bij de zeearend de huiskamer in, dus dan zou je wel kunnen zeggen dat het onze zeearenden zijn. Tenminste zo voelt het wel voor mij. Maar na deze 14 weken lijken de zeearenden het zat te zijn; met een wel gemikt schot zijn ze geblurd. We kunnen niet meer helder het nest zien, laat staan wat er allemaal achter het witte gordijn gebeurt.

Eerder slaagden ze er ook al een paar keer in om het beeld te burren. Maar toen hadden wij nog de weergoden achter ons staan. Mocht er nu regen komen, dan mogen we hopen dat het niet te dik aangekoekt is en dat de wind uit de juiste hoek komt. Voorlopig moeten we het doen met de vage beelden waarin we alleen de silhouetten kunnen onderscheiden en onze fantasie erop los kunnen laten.

Voorlopig staan er geen tot kleine buitjes op het programma als ik de buienradar mag geloven. Ik denk dat we het voorlopig even met deze beelden moeten doen. Mogelijk dat er in het weekend wat onweersbuitjes op de planning staan.

Soorten zeearenden

We hebben het al heel veel gehad over de zeearend zelf; hoe groot ze zijn, hoelang ze broeden, hoe ze opgroeien, wie de buren zijn. Maar hoeveel soorten zeearenden zijn er eigenlijk? In de flora en fauna wereld is alles opgebouwd in groepen, dit noemen we de Taxonomische indeling. Deze bestaat o.a. uit het rijk, de stam, orde, familie en het geslacht. Binnen het geslacht Haliaeetus (zeearenden) zijn er acht soorten, waaronder ook onze Europese zeearend valt. Binnen deze groep zijn er twee die groter zijn dan deze, dat zijn de Amerikaanse en - de allergrootste - de Stellers arend, deze komt voornamelijk voor aan de Aziatische oostkust en in Japan. Dan zijn er nog vijf kleinere zeearenden: de witbuik (kust Australië en daarboven), witband (Azië), Sanford (eilanden boven Australië), Afrikaanse (Zuidelijk Afrika) en tot slot de Madagaskar-zeearend.  


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs