Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Prinsheerlijk uitzicht

Frank van Groen | vrijdag 17 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 74x

De boerenlandvogelcam staat alweer ruim een week ingezoomd op een broedpaal, met pontificaal een broedende scholekster in beeld. Wat zit deze vogel daar prinsheerlijk te genieten van het uitzicht op de plasdras.

Rode steen rechts, broedlocatie links op de paal. En op de achtergrond is er vrijwel voortdurend wat te beleven. Zo liepen tijdens het schrijven van dit blog al flinke pullen van tureluurs voorbij, was even een witte kwikstaart in beeld, zwommen krakeend en meerkoet voorbij en waren kievit, kleine plevier, kluut en bergeend van de partij.

Scholeksterdag

In het filmpje Een scholeksterdag zijn enkele opmerkelijke momenten te zien. Het begint met grauwe ganzen en een kluut, dan op een mistige morgen meerkoet en tureluur, ouders met jongen, terwijl zachtjes een continue getuut van de tuutjes op de achtergrond hoorbaar is.

Vlak achter de broedpaal gedraagt een kievit zich vervolgens wat apart. Een man met een flinke kuif, wiegt zijn kontje op en neer, spreidt zijn vleugels en wiebelt met zijn staart. Waarschijnlijk zit ergens in de buurt een vrouw kievit, of ze vliegt over, en deze man heeft duidelijk zin om nog eens aan een nieuw nestje te beginnen. Het is ten slotte nog steeds voorjaar.

In de volgende akte is de broedpaal niet bezet en wordt er druk getepiet. Vier scholeksters in beeld, en dat in het territorium van onze broeders. Daar moet op worden gereageerd. Het BDL-scholeksterpaar gaat dan ook luid tepietend met de kop omlaag lopen. Dit is ons territorium, wegwezen. En het werkt, de indringers gaan ervan door.

Terwijl het broeden verder gaat volgt een ganzenparade. De ene familie na de andere passeert, eerst een familie met zes pullen, de laatste pul wordt gemaand door te lopen door een ouder van het volgende ganzenstel, dan een stel met vier pullen, met drie en nog tweemaal vijf. Wat een broedsucces! De families zijn aan de hand van het formaat van de kuikens mooi uit elkaar te houden. Moeders mooiste zijn die ganzenkuikens niet, maar als ze eenmaal in de veren zitten wordt dat anders. Het filmpje eindigt met een paar drieste meerkoeten die bijna een bergeend omver lopen.

Tureluurbiotoop

Grote afwezige bij de voorgaande passanten zijn de grutto’s. Hun kuikens foerageren in droger grasland, op enige afstand van de plasdras. Natte greppels, slootkanten en ook plasdras vormen ideaal foerageergebied voor tureluurkuikens. Om die reden hebben tureluurs over het algemeen wat minder last van maaibeurten dan grutto’s. Hun kuikens ontspringen de dans omdat ze zich bij gevaar succesvol kunnen drukken in een greppel of een veilig heenkomen kunnen zoeken aan de rand van een sloot.

Nog even prinsheerlijk zitten

Met een broedduur van zo’n vier weken zal het nog even duren voor de eieren uitkomen. We volgen dit nest immers pas negen dagen. Op 1 mei is het broeden op dit legsel van vier eieren begonnen. Ergens eind mei kunnen we de kuikentjes verwachten. Ben benieuwd hoe lang ze dan nog op de paal blijven zitten. Blijven kijken dus.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs