Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Pa vecht voor zijn nest (18 maart 2024, foto Albert Westerhuis)

Door Titia Bijwaard

Prille liefde

Titia Bijwaard | donderdag 21 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 63x

Zou het dan toch zo zijn? Is het deze ooievaarsjongedame gelukt om het hart van Pa te veroveren en de herinnering aan Ma te laten verbleken? Wordt deze lieftallige ‘Vreemde Vrouw 2' de nieuwe ‘Ma 2' ?
Pa en VV2 zijn al een setje op het nest (8 maart 2024, foto Titia Bijwaard)

Samenwonen

Pa heeft VV2 na wat aarzeling nu toch echt toegelaten op het nest. En ze mag zelfs meebeslissen over de inrichting. In de video onderaan is te zien hoe ze de eerste dagen samen via de nestbouw naar elkaar toe groeien. Pa doet zijn uiterste best om stevige buigzame takken te verzamelen. Dat lukt niet echt, maar hij weet het nest en VV2 wel met verve te verdedigen. En een veilige haven bieden aan je kroost is ook belangrijk.

Dit jaar hadden we het nest na de winter bewust niet leeggehaald. Er leek geen water op te blijven staan, dus hopelijk is bij een nat voorjaar de afwatering nog goed genoeg om onderkoeling bij de jongen te voorkomen. Door op het al aanwezige nestmateriaal verder te bouwen kunnen de ooievaars sneller de hoogte in. Dan lijkt het misschien meer op een natuurlijk boomnest zoals we die om ons heen steeds meer zien.

 

En dan ook een echtpaar ?

Voor Ma is het blijkbaar niet aantrekkelijk genoeg om op haar vertrouwde nest terug te komen. Komende week blijft het nog even spannend. De warme stromingen van de afgelopen dagen brengen veel trekvogels uit het verre zuiden mee naar Nederland. Daar zitten ook ervaren ooievaars bij die alsnog hun nest gaan opeisen. Misschien wordt Ma dan van haar nieuwe nest verjaagd en komt ze toch terug bij Pa. Dus pas als VV2 eieren legt en samen met Pa gaat broeden kan ze de eretitel ‘Ma 2' krijgen. Want na al haar inspanningen heeft ze die dan wel verdiend!

Ontluikende nesteldrang bij Pa en VV2 (video Titia Bijwaard en Albert Westerhuis))


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs