Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Positief broedresultaat binnen handbereik

Frank van Groen | zondag 19 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 971x

Beide kauwennesten die we volgen lijken nog steeds af te stevenen op een positief broedresultaat. Hoe groter de jongen worden, hoe groter de kans ook dat ze met succes uitvliegen.

Hoewel het altijd beter kan is dit toch niet niks. Het komt vaker voor dat slechts één á twee jongen uitvliegen bij kauwen. Minder kan ook; veel vogelnesten mislukken door tal van oorzaken.

Netjes en schoon

Het jonge kauwtje in Dongen is nu twee en een halve week oud en wordt met de dag groter en sterker. Al het voedsel dat beide ouders aandragen is voor het enige overgebleven kuiken. Zou het ook van die lekkere rupsen krijgen zoals de vogel op de foto hierboven heeft gevonden? Het jong wordt in elk geval regelmatig gevoerd en poept netjes naast de nestkom. Bij een volgend bezoek nemen de immer inspecterende ouders het pakketje afval mee naar buiten. Zo blijft het nest schoon.

Je zou zeggen; succes verzekerd. Nog maar twee weken te gaan voor onze jonge kauw uit Dongen het nest gaat verlaten. Kijken jullie mee hoe snel kauwenkuuk verder groeit?

Situatie in Winterswijk

Ook in Winterswijk is er nog steeds leven in het nest. Vanmiddag was in elk geval één kuiken te zien. Pa of ma was lange tijd in de kast aanwezig terwijl enkele andere kauwen uit de kolonie buiten in de nabijheid van de nestkast rondhingen. Regelmatig kregen deze nozems een uithaal te verduren van de kauw uit de kast. Goed om te weten dat de inhoud van het nest met verve wordt beschermd.

Veren in aanleg

De eerste veerspoelen zijn inmiddels al te zien bij het jong in Dongen. Dat betekent dat de veren nu beginnen te groeien. Het jong zal er daardoor binnenkort wat netter uitzien dan de blote kuuk van de afgelopen tijd.

Er lopen nu nog bloedvaten door de veren in aanleg. Deze vervoeren voedingsstoffen die nodig zijn om de veren te laten groeien. Zodra vogelveren volgroeid zijn bestaan ze alleen maar uit dood materiaal, met name keratine. De veren beschermen de vogel tegen water, temperatuurverschillen en geven de vogel kleur. Een gezonde kauw heeft glanzend zwarte veren, belangrijk voor de sociale status in de groep.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs