Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Populair stekkie

Claudia Leenders | woensdag 17 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 58x

De torenvalken van BdL genieten van een prachtig uitzicht. De nestkast bevindt zich namelijk in een watertoren in Hoogeveen, op 28 meter hoog! Een strategische plek, maar toch heeft ons paartje last van onverwacht bezoek. Het is dan ook een populaire plek waar al tientallen jaren wordt gebroed.

Onze watertorenvalken hebben misschien wel het mooiste uitzicht van Drenthe. Met uitzicht over de stad en het waterwingebied van WMD. En met het Bentickspark dichtbij hebben de torenvalken een perfect jachtterrein.

Leuk weetje, pas in 1928 kregen de eerste gezinnen in Hoogeveen water uit de kraan. Ruim 90 jaar later is de watertoren van Hoogeveen nog steeds in gebruik.

Benieuwd naar het uitzicht en wil je een kijkje in de toren? In dit filmpje (Facebook) krijg je een korte rondleiding in en op de toren. En na 40 seconden zie je de nestkast vanaf de binnenkant van de toren! Onderaan dit blog kun je de toren en een torenvalk van een eerder jaar goed bekijken.

Ongevraagd bezoek

Het was een komen en gaan van M en V afgelopen dagen. Waar ze eigenlijk van plan waren om heerlijk in alle rust te broeden, hadden ze last van onaangekondigd én ongevraagd bezoek. In het clipje van Emil, Stressie ochtend, krijgt het stel twee keer bezoek van een ander vrouwtje. Het fort werd goed verdedigd door M en V. Zo'n prachtige plek, logisch dat er meer geïnteresseerden zijn. Maar ons paartje is een goed team dat ongenodigde gasten goed buiten weet te houden. We kunnen weer opgelucht adem halen!

Waar woont de torenvalk nog meer?

Vroeger kon je in in vrijwel iedere kerktoren een valk vinden. Vandaar ook zijn naam. De torenvalk geeft de voorkeur aan hooggelegen plekken. In het buitenland broeden torenvalken vaak op rotsrichels en in rotsspleten. In Nederland was zo’n torenkamertje een mooi alternatief. Tegenwoordig zijn de meeste kerktorens afgedicht vanwege duivenoverlast. Daardoor kon de valk er ook geen gebruik meer van maken en moest hij verhuizen. Gelukkig mocht hij wel zijn naam houden…

Nu broeden de meeste paartjes in oude nesten van kraaien of andere roofvogels, in nissen van hoge gebouwen, in boomholtes of in een van de vele nestkasten. Het voordeel van een nestkast ten opzichte van een oud kraaiennest is dat de jongen een veel grotere overlevingskans hebben. Een kraaiennest kan van alle kanten worden benaderd en aangevallen, terwijl een nestkast maar één ingang heeft voor ongewenste bezoekers. Eventuele indringers worden al van verre gesignaleerd en krijgen direct te maken met de scherpe klauwen van pa en ma torenvalk. Strategisch gezien is een nestkast dus een uitstekende keuze.

Foto header: Vincent van Zalinge

Watertorenvalk vliegt rond de watertoren. Bron: WMD Water


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs