Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Jonge ooievaar met ELSA-ring (Caroline Walta)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Pootjes kijken

Caroline Walta, STORK | zondag 2 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1120x

Ringen zijn er in allerlei soorten en maten, zilver, goud, ingelegd met diamant of andere edelstenen. Heel sober of juist sierlijk. Die ringen zitten meestal om mensenvingers. Voor ooievaars zijn er ook verschillende ringen.

- één grijskleurige ring (=metaal) om de linker of rechterpoot. Deze is rond en er staat een nummer op. Het gaat om 2x hetzelfde nummer, iets versprongen, zodat het van verschillende kanten te zien is. De naam van het ringstation staat er in kleine letters op. Voorbeeld: Arnhem Holland 1398.

- één zwarte ring (=kunststof) om de linker of rechterpoot. Deze heeft platte vlakken en er staat een code op van 5 tekens, een combinatie van cijfers en letters. Het gaat om 4x (op elk vlak) hetzelfde nummer, zodat het van verschillende kanten te zien is. De naam van het ringstation staat er in kleinere letters op, maar ook groter als landcode. Dit type ring noemen we ELSA-ring Voorbeeld: NLA (code voor Nederland) 2E618.

- twee ringen (één van metaal of ELSA en één of meerdere van gekleurd kunststof) meestal aan iedere poot afzonderlijk. De kleurring maakt de vogel extra herkenbaar. Ze worden gebruikt voor specifieke onderzoeken en projecten. Er bestaan verschillende kleuren en cijfer/letter-combinaties. Voorbeeld: op de foto staat een ooievaar uit België met kleurring zwart 074.

Trek je er wel eens op uit met je verrekijker? Let dan eens op de poten, een melding over waar en wanneer een geringde vogel is gezien, is heel erg welkom. Je levert zo een bijdrage aan de internationale onderzoeken naar vogels. Meer lezen? Neem een kijkje op www.vogeltrekstation.nl

Soorten ringen (collage Caroline Walta)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs