Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Poortwachter

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 7 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 172x

Wat een prachtige beelden weer vandaag! Man kerkuil doet me denken aan een poortwachter, hij houdt het kerkuilengezin in de gaten en Vrouw kerkuil heeft ook een plekje gezocht voorhaarzelf in de buurt van de nestkast.
V. rechts boven

De komende tijd

Vanaf de vijfde week heeft hij bijna het gewicht van een volwassen kerkuil. Een volwassen topvrouw kan tot 570 gram wegen en een topman tot 470 gram. Een man kerkuil is dus kleiner en lichter dan een vrouw kerkuil.

Normaal gesproken verdwijnt vanaf de zesde week het dons achter de kop en daarvoor in de plaats komen veren. De slag- en staartpennen zijn aan het begin van de achtste week volledig ontwikkeld. De eerste vliegoefeningen vinden plaats op de nestplaats en in de naaste omgeving van het nest. Ze oefenen veelvuldig en tegen het einde van de negende week vliegt een jonge kerkuil redelijk goed en gaat voor korte perioden zelfs naar buiten.

Meten is weten

Ik zie regelmatig vragen in de chat of de kerkuilen geringd gaan worden. Ja de kerkuilen worden geringd de planning is op zaterdag 17 juni 2023

Tijdens het ringen krijgen de jonge vogels niet alleen een ring om, maar meten we ook vleugellengtes en gewicht en kijken, als de kerkuilen oud genoeg zijn, of het een man of vrouw is. Dit is mogelijk vanaf ongeveer 49 dagen. Het zal er dus om spannen of dit gaat lukken. Deze gegevens zeggen iets over de conditie van de jongen. Verder kijken we of de vogels misschien groeistoornissen hebben. Dat kan komen door parasieten zoals mijten, luisvliegen en  kevers 

 Hebben de kerkuilen last van de warmte?

Inderdaad, dat is zo. Volwassen kerkuilen kunnen de warmte ontlopen door koelere plekken op te zoeken. De jongen die nog in het nest zitten hebben het soms moeilijk. Maar gelukkig hebben onze webcam uilen een koele plek lees het blog van Mark Wat een hitte!

En voor de komende dagen stijgt de temperatuur wel, maar verwacht ik niet dat dit ergens in het land problemen gaat opleveren.

Hoge temperaturen, boven de 40 graden!

Zitten de kerkuilen in een schuur met een rieten dak, dan zijn er geen problemen, het blijft er veelal lekker koel. Helaas zijn er ook nestkasten die in een gebouw of schuur hangen met golfplaten. De temperatuur loopt dan soms op tot boven de 40 graden! Dat houden ze dan niet lang vol. Grote jongen springen dan uit de kast en de kleinere krijgen te weinig vocht binnen en drogen uit. Een kerkuil krijgt immers alleen vocht binnen via de prooien. Gelukkig is de prooiaanvoer voor de webcam-kerkuilen van Beleef de Lente nog steeds voldoende.

Oplossing

De oplossing is om de jongen met kast en al te verplaatsen naar een koelere plaats in de schuur of buiten in een boom. Door het blazen van de jongen weten de volwassen vogels de jongen snel te vinden. Vaak wordt er door de controleurs bij erg warm weer de deksel van de nestkast iets opgelicht door middel van een lat of steen om de luchtstroom in de kerkuilenkast te verbeteren.

 

MM

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs