Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Poetsen

Arda van der Lee, STORK | donderdag 16 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 275x

Het ene moment teisteren regen, hagel en wind het nest. Het andere moment schijnt er een vrolijk voorjaarszonnetje. Na zo’n natte dag of nacht zien de ooievaars er verfomfaaid uit. Hoog tijd om te poetsen.
foto Arda van der Lee

De vogels staan met de kop in de wind de elementen te trotseren of zitten tegen elkaar aan op het nest. Wij krijgen het al koud bij die aanblik. Maar het ziet er triester uit dan het is; hun veren houden hen droog en warm. En als de volgende ochtend de zon weer schijnt, wordt er druk gepoetst.

Een goed onderhouden verenkleed is namelijk van levensbelang. Veren zijn nodig om te kunnen vliegen en voor warmte-isolatie. Vogels besteden dan ook dagelijks veel tijd aan het onderhoud van hun verenpak. Met behulp van hun snavel houden ze de veren op hun plek en verwijderen ze veerluizen en mijten die er gaten in maken.

Poetswas

Ook het invetten van het verenkleed met de ‘poetswas’ uit de stuitklier hoort bij de dagelijkse poetsactiviteiten. De ooievaars wrijven tijdens het poetsen van de veren snel met de snavel over de vetklier of stuitklier, die vlak boven de staart zit. Door het ‘masseren’ met de snavel wordt de klier gestimuleerd om kleine hoeveelheden was uit te scheiden dat vervolgens met strijkende bewegingen van de snavel over de veren uitgesmeerd wordt.

Ingevette veren laten geen water door, onmisbaar tijdens die forse plensbuien van de afgelopen week. Zo behouden de veren hun isolerende werking en raakt de vogel niet doorweekt.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs