Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Plas-plassituatie

Marcel Vedder | zondag 2 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 243x

Een van de pijlers onder ons agrarisch natuurbeheer is de plas-drassituatie. Dit levert supermooie resultaten op. Maar het is niet even het laten vollopen van een badkuip. Er komt best wat bij kijken.

De weidevogelresultaten in Eemland namen een vogelvlucht toen we de plas-drassituaties introduceerden. In het begin moesten we boeren nog overtuigen door ze een perceel BBL-grond (zie Google) in bruikleen te geven om ze over te halen. Afgelopen jaar noteerden we 107(!) plas-drassituaties in Eemland.

 

Pomp met zonnepanelen

Met de provincie hebben we afgesproken dat de plas-dras op 1 maart vol moet staan. Dit betekent dat enige tijd daarvoor de pomp met de zonnepanelen in werking moeten worden gesteld. Vaak is laat in de winter al een hoeveelheid hemelwater aanwezig, en kan de pomp het prima aanvullen tot een mooie plas. Dit jaar was het ietsje anders. Afgelopen februari was behoorlijk droog en de grond in de vorig jaar opgeknapte percelen was nog erg los, niet waterhoudend zeg maar.

Dit betekende dat we dit jaar met nul liter plas zijn beginnen te pompen. Vooral in de sombere en vooral korte dagen valt het niet mee om (op zonne-energie) voldoende water in de greppel te krijgen. Zul je uitgerekend dit jaar zien dat we op 2 maart plas-drascontrole krijgen van RVO. Hier was dus wel een en ander op aan te merken. Maar we zijn wel wat gewend: we hebben ook wel eens plas-drascontrole gehad bij strenge vorst...

 

Kletsnatte maartmaand

Thans is alles geheel anders: een kletsnatte maartmaand veranderde de te kleine plas-dras in een veel te grote plas-plas. In plaats van water wat glooiend overgaat in drassige grond is het weiland nu een plas van sloot tot sloot. Dit heeft als resultaat gehad dat we de eerste kievitseieren moesten vinden in naastgelegen perceel, waar geen plas-dras is, maar regulier grasland.

Aan diverse discussietafels en ook in het beroemde "Aanvalsplan voor de Grutto" wordt nogal eens een hoger waterpeil geopteerd. Gezien het succes van de plas-dras zou je inderdaad kunnen concluderen dat dit nodig is. Maar we zouden geen boer zijn als we daar niet graag wat nuance in aan zouden brengen.

 

Hoogteverschil

Ten eerste is het maar net de vraag wat het plaatselijke waterpeil eigenlijk is. Eemland wordt niet heel diep bemalen, maar er is ook nog iets hoogteverschil. Als de buurman misschien wel wat hoger water zou willen, loopt de ander helemaal onder. Dat is niet heel prettig om te boeren. Daarnaast laat de huidige nattigheid zien hoe belangrijk het is om bufferruimte te hebben. Bij hevige regenval is het maar goed dat de sloten niet al helemaal vol staan, anders zou in mum van tijd de hele polder onderlopen, met overspoelde en onderkoelde nesten als gevolg.

Vooralsnog lijkt de combinatie van weilanden met plaatselijke plas-drassen een ideale te zijn: droog land om veilig te nestelen, met natte plekken om voedsel te zoeken. En het mooie is dat vrijwel ieder agrarisch bedrijf in Eemland er één of meerdere heeft aangelegd.

 

Weidevogelheld

Voor de rest beperkt de nattigheid ons in ons veldwerk. Vossenrasters moeten tussen de buien door geplaatst worden, eieren zoeken is ook niet leuk in de regen, en er wordt ook nog niet heel veel gelegd. Gelukkig hadden we vorige week onze Ledenvergadering. De weidevogelresultaten zijn 3,2% gestegen (tegen landelijk 5% krimp!). Daar kunnen we mee voor de dag komen. Ook hebben we weer de "Weidevogelheld 2023" uitgeroepen. Onze scheidend secretaris Gert-Jan Elbers die sinds 1999 aan de vereniging was verbonden en aan de wieg stond van die plas-drassen en vossenrasters en nog veel meer. Bij de prijs horen een kunstgrutto, een oorkonde, bloemen en een Spakenburgs Hart. En bovenal eeuwige roem.

Ere wie ere toekomt.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs