Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Plankenkoorts?

Linda Persoon | zaterdag 30 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 252x

Twee maanden lang keken we met spanning naar deze camera, maar er gebeurde weinig. Maar toen de camera uitging kwamen de merels toch nog in actie! Gevalletje plankenkoorts bij onze hoofdrolspelers? Beste kijkers, voor de tweede maal dit seizoen presenteren wij jullie: de merel!

Poging twee

Toen op 27 februari de camera’s van Beleef de Lente aangingen was het nog wel wat vroeg voor onze merel. Merels nestelen vanaf eind maart tot in juli, dus dat er niet gelijk actie was op de schedel vonden wij niet vreemd. Maar na een paar weken van korte inspecties en een heel incidenteel takje op de schedel was er verder weinig gebeurd. Helaas ging daarom onze camera uit.
Maar deze week kreeg Mevrouw Merel het toch opeens op haar heupen! Die schedel was toch wel een goede plek en daar moest een nest komen!
Afgelopen maandag werden aarzelend wat mosjes neergelegd, gevolgd door gisteren nog een paar extra. Vanochtend bleek de locatie toch echt definitief geschikt want in een tijdsbestek van zo’n 3 uur werd een bijna compleet nest gebouwd!
Weg plankenkoorts, laat de show beginnen!

Het Jaar van de Merel

Wij zijn extra blij dat de merel terug is, want 2022 is uitgeroepen tot het Jaar van de Merel.
De merel is een van de meest voorkomende vogels van ons land, maar toch hebben ze het niet makkelijk. Dit kan komen door de verstedelijking van ons land maar ook door het Usutu-virus dat de laatste jaren heeft huisgehouden onder de merelpopulatie.
Om de oorzaken van de afname van het aantal merels in kaart te brengen wordt daarom dit jaar extra onderzoek gedaan naar de merel. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan! Kijk maar eens op de website van het Jaar van de Merel.

En geniet ondertussen weer van onze beelden. Bekijk maar eens de clip van Romke hieronder voor de razendsnelle nestbouw.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs