Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
archieffoto nest Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Piepende eieren

Arda van der Lee, STORK | donderdag 4 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 279x

Afgelopen dagen leek het erop dat de oudervogels communiceerden met de jongen, die nog in het ei zaten. Hoe bijzonder is dat?

Kuikens van allerlei vogels maken al geluiden voor hun geboorte. Wie wel eens (kippen)eieren in een broedmachine heeft uitgebroed, kent die piepgeluidjes in de eieren.

Vanuit het ei onderhoudt het kuiken contact met zijn ouders, broertjes en zusjes. Door middel van geluid geeft hij bv. aan dat hij afkoelt, waarop de dienstdoende ouder weer op de eieren gaat zitten.

Nestvlieders

Bij nestvlieders (vogels waarbij de jongen enkele uren na het uitkomen al rondlopen) is het van belang dat de jongen tegelijk uitkomen. De ouders kunnen niet én het nest én de rondscharrelende jongen bewaken. De kuikens communiceren dan ook met klikgeluiden met elkaar en weten op die manier hun geboorte te synchroniseren.

Op ons ooievaarsnest is het niet zo belangrijk dat de jongen direct na elkaar uitkomen. Ze kunnen nergens heen en worden nog weken door de ouders verzorgd. Daarom gaan de ouders ook niet pas broeden als alle eieren gelegd zijn, maar al na het 2e ei. Dat hebben we dit jaar ook weer gezien.

Maar toch

Maar toch lijkt het er dus op dat de ouders communiceren met de eieren, en de kuikens in het ei misschien ook wel met elkaar. Maar die geluidjes waren te zacht om door de microfoon op de camera opgepikt te worden. De komende weken gaan de jongen steeds luidruchtiger reageren op hun ouders: ze sissen en gaan verbazend vroeg ook al pogingen doen om te klepperen.

Illustraties: Sylvia Vermaas (kuikens) en Doortje van Dijk (uiltje)


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs