Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Persoonlijkheid en koolmezen

Bernice Sepers | woensdag 13 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1061x

Ik ben erg blij om te zien dat meneer en mevrouw koolmees de nestkast vaak bezoeken en dat er vaak in geslapen wordt. Zoals Peter al schreef, zijn wij van het NIOO-KNAW tijdens onze avondcontroles ook blij dat koolmezen in nestkasten slapen. In deze blog zal ik hier iets meer over vertellen.

Mee naar het NIOO-KNAW

Een avondcontrole is dus het controleren van nestkasten in het donker, zodat slapende kool- en pimpelmezen kunnen worden geringd. De meeste koolmezen plaats ik, net zoals Peter, weer terug in de nestkast. Echter, sommige koolmezen neem ik even mee naar het NIOO-KNAW. In het bos waar ik onderzoek doe is namelijk een langlopend onderzoek naar de persoonlijkheid van koolmezen gaande. Jazeker, koolmezen hebben, net zoals mensen, ook persoonlijkheid. Er zijn dappere, laffe, agressieve, rustige, brutale, schuchtere, sociale en teruggetrokken koolmezen. En deze individuen gedragen zich consistent verschillend van elkaar.

 

Persoonlijkheid meten

Wij willen graag weten waardoor deze verschillen veroorzaakt worden en wat de gevolgen zijn voor overleving. Om dit te kunnen doen moeten wij natuurlijk wel een goed beeld hebben van de verschillende persoonlijkheden in ons onderzoeksgebied. Gelukkig kun je persoonlijkheid bepalen door te kijken hoe een koolmees zich in een nieuwe (grotere) omgeving gedraagt. Als koolmezen in zo'n omgeving komen, gedragen ze zich geheel natuurlijk en gaan ze op zoek naar eten. Sommige vogels doen dit heel voorzichtig en andere zijn juist veel exploratiever (brutaler). Deze verschillen zijn objectief te meten en herhaalbaar. Aangezien exploratie samenhangt met andere gedragingen, krijgen we zo een goed beeld van de persoonlijkheid van een koolmees.

 

Vrijlaten

Een koolmees die ik wil onderzoeken neem ik dus mee naar het NIOO-KNAW, waar ik hem of haar in een kooitje met voer en water zet. Dan laat ik de koolmees met rust zodat die kan bijkomen. De volgende ochtend laat ik de koolmees los in een nieuwe omgeving (een kamer met houten ''bomen'', zie foto) om te meten hoe exploratief het dier is. Daarna neem ik de vogels weer mee terug naar het bos en laat ik ze vrij. Dit is allemaal geen probleem voor de koolmezen. Heel veel geteste koolmezen treffen we de volgende avondcontrole in dezelfde nestkast of in die daarnaast aan.

Kunt u de persoonlijkheid van onze Beleef de Lente koolmezen al inschatten?

 

Van Oers, K., & Naguib, M. (2013). Avian personality. In C. Carere, & D. Maestripieri (Eds.), Animal Personalities: Behavior, Physiology, and Evolution (pp. 66-95). Chicago; London: University of Chicago Press.

De testruimte

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs