Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Pechvogel... geluksvogel

Caroline Walta, STORK | zondag 9 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1075x

Zoals Wim al aangeeft in zijn blog, zijn er voor vogels veel gevaren om te trotseren. Dit is de tijd dat de jonge ooievaars hun eerste vluchten maken, met alle risico's van dien. Maar ook als oude dame, kan je nog heel wat meemaken...

In juni wordt er een verzwakte ooievaar binnengebracht bij Vogelopvang De Wulp. De vogel draagt een ring en blijkt deze gekregen te hebben als jong... 29 jaar geleden! Met dank aan de professionele verzorging, knapt de ooievaar goed op en ze kan dit weekeinde worden vrijgelaten.

Terug naar huis

De vogel is geboren en getogen in Alphen a/d Rijn en uit die plaats naar Den Haag gebracht. Daarom besluit ik - in overleg met de experts van STORK - de ooievaar ook in die regio uit te zetten. Aangezien het zo'n oude dame betreft en het niet duidelijk is of ze goed kan vliegen, zoek ik contact met Avifauna.

Stapje voor stapje

Hier is de ooievaar bij wilde soortgenoten, in een veilige omgeving en heeft ze de mogelijkheid het park uit te vliegen. De verzorgers zijn zeer betrokken en zullen de vogel de komende tijd in de gaten houden en indien nodig van voedsel voorzien. Hopelijk kan de ooievaar hier of rond het park genieten van haar oude dag. Van pechvogel naar geluksvogel.

Teamwork!

Bedankt aan iedereen die heeft geholpen, zoals Sharon, Lizzy en de vrijwilligers van Vogelopvang De Wulp. Johan en Joost van Avifauna, Wim en Annemieke van STORK en natuurlijk Larissa.

P.S.: wij zijn ook geluksvogels, want na afloop van de vrijlating mogen we nog rondstruinen in Avifauna. In het vogelpark is veel aandacht voor het welzijn van de dieren, met grote verblijven waarin ze vrij kunnen bewegen. Andere soorten lopen zelfs buiten een hok, zoals pluimvee en kraanvogels. Verder is er veel aandacht voor educatie, natuurlijk groen, behoud en bescherming van vogels en hun leefgebied. Meer kun je lezen op deze link.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs