Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: de aluminium ring van onze eigen Pa

Door Leo Daanen
Stork

Paspoorten aub !

Leo Daanen, STORK | dinsdag 9 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 692x

ja als wij vroeger in een ander land waren, vroegen ze regelmatig om je paspoort. Sommige ooievaars hebben ook een paspoort en deze dragen ze altijd bij zich. Misschien ook wel iets voor de mens zo'n paspoort, super handig !
Foto Leo: Ooievaar 3E060, dit is het oorspronkelijk vrouwtje uit Beugen, die daar al enkele jaren broedde.

Zijn het weer dezelfde als vorig jaar Leo ?

Tsja dat zijn elk jaar weer een van de eerste vragen in het clubhuis en dat is niet zo raar hoor. Maar ik heb dit jaar al wel heel wat bezoeken moeten afleggen om dit op de gevoelige plaat te krijgen. Eerst thuis op internet kijken of ze er zijn, dan camera, telescoop, verrekijker, mobiel en op naar Gennep. Kom je daar aan, zit er niets meer op het nest, pfff heb ik weer. De keer daarop stonden ze beiden op het nest, maar midden erop zodat je van onderuit geen ring, nee zelfs geen poot kon zien. Na 1,5 uur wachten ben ik toch maar naar huis gegaan.

Leo met de dochter van Hotel de Kroon naar boven, oeps !!!

Dan komt per toeval de vader van de eigenaars (2 dochters van hem) van Hotel de Kroon toevallig bij mij thuis, klinkers ophalen. Zegt hij, Leo je moet eens even bij mijn dochters langs gaan en vragen of je even met ze mee naar boven mag. Op kamer 1 en 2 heb je mooi zicht op het nest. Ik zeg ja, dat is een mooie aanbieding hoor en heel leuk, maar wat zal je dochter wel niet denken als ik ze vraag of ik even met haar naar boven mag hahahaha. Hij moest er erg om lachen en begreep meteen wat ik bedoelde ;-) Maar zo gezegd zo gedaan en toen ik mijn verhaal van de vader aan de dochter vertelde moest ook zij er erg om lachen. Ze zei loop zelf maar naar boven hoor, twee trappen op en dan zie je vanzelf kamer 1 en 2 en kijk maar even welke het meeste geschikt is, ze bleef zelf dus mooi beneden haha. Dus letterlijk en figuurlijk niks aan het handje en op kamer 2 had ik mooi zicht op het nest.

Maar wie zit er nu bij Pa op het nest ?

Ik heb beneden al eens staan roepen paspoorten aub, maar daar trekken die ooievaars zich niks van aan hoor. Dus moet je zelf maar uitzoeken wie nou eigenlijk wie is. En dankzij Hotel de Kroon is het mij gelukt hoor. Mihari en Kroeskarper stonden ook al met camera’s op het plein en zeiden dat ze de ring afgelezen hadden. Ze lieten mij de foto’s zien maar Pa was nog onzeker eigenlijk. Pa heeft wel een kenmerk extra, de zwarte staartveer rechts, in de normaal volledig witte staart. Maar . . . . . . dat hebben wel meer ooievaars, in Beugen heb ik twee jaar geleden jongen geringd en eentje had zelfs twee zwarte staartveren. Maar nu is het zeker, Pa is dus weer onze eigen trouwe Gennepse ooievaar met ring 7539. Het vrouwtje is echter tot op heden een andere, want deze is ook geringd. Wie er nu bij Pa op het nest zit is dus ook duidelijk geworden. Het is het vrouwtje van het Beugense nest met ring 3E060. Het mannetje in Beugen staat vaak zielig en alleen op het nest, het vrouwtje snoept dus eigenlijk van twee walletjes, want ze is soms ook een nacht of overdag in Beugen. Tsja, het lijken soms net mensen ;-))  

Groetjes, Leo.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs