Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Parels in tijden van rust en vrede

Kelvin Klaassen | maandag 27 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 378x

Ahhh wat een rust. Er wordt wat gegeten, er wordt wat geslapen. Er wordt wat gevist, er wordt wat gebouwd. Je zou bijna denken dat er even niks is om over te rapporteren rondom het nest. Natuurlijk is dat niet echt zo. Lees mee over wat voor bijzondere dingen we kunnen zien in deze tijden van vrede.
Before and after: hier is het verschil in grootte en stevigheid van het nest tussen nu en een paar maanden geleden mooi zichtbaar.

De oneindige verbouwing

Je kent ze wel, van die mensen die al hun vrije tijd besteden aan klusjes rondom het huis. Het lijkt erop dat onze man hetzelfde klusvirus te pakken heeft. Als er geen vis wordt aangevlogen, dan is het wel een tak, en die tak wordt dan vervolgens vakkundig rondom de rand van het nest gelegd. Ook nam onze man onlangs een nieuw tapijt mee: vers gras, lekker zacht voor de groeiende jongen. Weten jullie nog hoe het nest eruit zag in het begin van dit seizoen? Vergelijk dat maar eens met hoe het nest er nu uitziet (om jullie helpen heb ik een foto toegevoegd).

Maar waar het soms moeilijk te achterhalen is wat die oneindig klussende mensen bezielt, lijkt het geklus van man visarend toch meer doelgericht. De jongen worden steeds groter, en het nest moet wat met ze meegroeien. Vooral het verstevigen van de randen is belangrijk. Het maakt de jongen minder zichtbaar en zorgt ervoor dat ze minder snel uit het nest zouden vallen.

Parasol en paraplu

Ondertussen is de zomer ook officieel aangebroken en tot nog toe is het een typisch wisselvallige Nederlandse zomer. Gelukkig voor ons legt dit twee mooie vormen van gedrag bloot. Of eigenlijk: twee kanten van één munt, namelijk beschutting. Jonge vogels zijn kwetsbaar. Ze hebben nog geen volledig verendek en ze zijn nog niet volgroeid. Kortom, ze zijn nog niet helemaal bestendig tegen alle vormen die ons klimaat aan kan nemen. Gelukkig weten man en vrouw visarend dit als geen ander, en spelen zij ofwel voor parasol, dan wel voor paraplu.

 In de rol van parasol gaat de ouder met de zon in de rug op de rand van het nest zitten, waardoor de jongen in de schaduw kunnen schuilen. Gedurende de dag bewegen ze dan met de zon mee, beginnend in het oosten, eindigend in het westen. Tijdens de serieuze hitte van 17 en 18 juni zaten zelfs beide ouders bijna heel de dag als parasol op het nest. En als het regent... je raadt het misschien al: dan worden de jongen zo goed mogelijk onder het lijf en de vleugels van man of vrouw gepropt. Gelukkig groeit de weerstand met de grootte, want de jongen passen nu al niet meer alle drie onder deze bevederde paraplu. In de clip van Nina kun je beide vormen van beschutting goed zien!

Een verfrissende duik

In diezelfde clip zien we een heel bijzondere, nog niet vaak eerder vastgelegde vorm van gedrag. Aan het einde van een warme dag neemt vrouw visarend een duik in het water achter het nest. Rechtstreeks vanaf het nest, zonder eerst te kijken of te bidden. Zou het werk als parasol ook warm zijn voor een volwassen visarend? Of zou ze dit koele water op haar lijf meenemen om de jongen verder te koelen? Op basis van dit ene fragment is dat moeilijk vast te stellen, maar interessant en leuk om te zien is het zeker. En zo zie je maar weer: zelfs in tijden van rust en vrede zijn nog genoeg parels te vinden!

Dat is toch de mooiste parasol die iemand zich kan wensen.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs