Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Parasolletje

Wim van Nee, STORK | vrijdag 28 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 961x

Poeh, dat was zweten vorige week ... zelfs je vel was te warm. Ook bloedheet daar op dat dak in Gennep en dan ook nog een donsjasje aan met een waterafstotende buitenlaag. Hoe overleef je zoiets?

Ja, wij mensen hebben makkelijk praten: zoek de schaduw op, zorg voor afkoeling, voldoende drinken, houd je rustig ...

Parasolletje

Maar 'zoek de schaduw op' is bovenop het nest geen optie. Er staat geen boom in de buurt en een parasolletje is niet voorhanden. Wat nu? Opeens doemt het beeld op van een ooievaar die zelf lijkt op een opgevouwen parasol. Uitgevouwen komt er ruim twee meter spanwijdte tevoorschijn en een vleugelbreedte van een centimeter of 35. Daar is best een redelijke schaduw mee te maken.

Dorst

Drinken, veel water, zou ook lekker zijn. Maar hoe kom je daaraan? Voor ooievaar en ooiemoer weer een schone taak, behalve eten moet er ook drinken naar boven. En dat kan natuurlijk niet zomaar op het nest worden uitgebraakt, dat moet gericht in de snavel van de kleinen worden gegoten. En daarna, net als een hondje, met de snavel open een beetje doorademen, dat koelt ook een beetje af.

Wit

En wat zou het lekker zijn om te baden, maar dat is voor het drietal ook nog niet weggelegd. Geen badje op het nest. Maar verdampend water koelt wel lekker af. Natte poten die opdrogen onttrekken warmte. Daar is ook weer een trucje voor. Ontlasten moeten ze toch ... dan maar niet over de rand van het nest, maar ongegeneerd langs de poten. De waterige ontlasting die verdampt, zorgt ook weer voor enige afkoeling. Witte poten is het resultaat.

Het is allemaal niet veel, maar als je nog niet kunt vliegen, dan moet je wat. En bij elkaar geteld is het hopelijk net genoeg om de warme dagen door te komen..

En als ze eenmaal kunnen vliegen, dan gaat er een wereld open. Dan kunnen ze zelf in bad, hoe mooi is dat?


Wim van Nee
STORK

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs