Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Palingen zijn schaars dit jaar.

Albert Eggens | maandag 15 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 132x

In tegenstelling tot vorig jaar zijn er dit jaar tot nu toe nog geen palingen aangeleverd.

Afscheid van het dons kleed

Van het dons kleed wordt nu echt afscheid genomen en ze beginnen steeds meer te lijken op een peper en zoutstelletje. Met de dag worden ze steeds bruiner en bruiner. Dit betekent dat er steeds meer veren groeien en dat ze nu echte veren beginnen te krijgen, ook gaan ze steeds meer op hun vader en moeder lijken.

Prooien overzicht tot nu toe.

Wat kunnen we allemaal zeggen over het prooien overzicht tot nu toe?

Als eerste valt mij 1 ding op ten opzichte van vorig jaar, geen paling. Ik durf hier geen verdere conclusies te trekken want dan zou ik moeten gaan gissen maar het valt mij wel op. Verder zie ik dat de favorieten tot nu toe zijn Brasem, Meerkoet en Grauwe Gans pullen. Deze laatste heeft een behoorlijke inhaalslag gemaakt in vergelijking met het vorige overzicht. De ganzen in de polders om het nest heen hebben hun eieren uitgebroed. Wat voor de pykjes lekker veel eten betekent. Verder valt op dat de man meer de voorkeur heeft voor Meerkoet, twee keer zo vaak als zijn vrouw en zij blijkt juist een uitstekende visser te zijn want zij levert weer twee keer zo veel brasem aan als haar man.

Verder hebben ze in 1 dag waarschijnlijk een heel nest van de knobbelzwaan leeggehaald. Man en vrouw kwamen kort na elkaar allebei met een knobbelzwaan pul aanzetten. Dit is vrouwlief waarschijnlijk goed bevallen want dezelfde dag heeft ze er nog een gehaald. Arme knobbelzwanen want vorig jaar hadden ze ook een heel nest leeggeroofd. En alhoewel dit zielig klinkt ook dat is natuur, dat is de voedselketen, eten of gegeten worden.

Opportunistische jagers

Kijken we nog even verder in het prooioverzicht dan zien we dat er dit jaar ook andere soorten ganzen pullen en ook weer een aantal hazen worden binnen gebracht. Als ik kijk naar de verscheidenheid aan prooien kun je wel zeggen dat het echte opportunistische jagers zijn. Ze pakken alles wat ze kunnen krijgen maar dan ook echt alles.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs