Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Paaskuikentjes!

Bernice Goffin | maandag 22 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1044x

De koolmezen in kast 1 weten wel hoe ze Pasen moeten vieren: zaterdag en Eerste Paasdag zijn de kuikens uit het ei gekropen! Ik pak er een beschuitje met rupsjes bij en zal jullie even het een en ander vertellen over de eerste dagen van onze koolmeeskuikentjes.
Het kroost wordt bewonderd. Als u goed kijkt ziet u één opengesperd bekkie.

Het uitkomen

Het uitkomen doen de kuikentjes helemaal zelf: vrouw geeft hoogstens aanmoediging door wat te piepen. Behoorlijk indrukwekkend voor zo een miniscule beestjes. Zoals in het filmpje van de eerste kuikens te zien is wordt de eierschaal opgegeten door vrouw: ze heeft aardig wat kalk moeten verbruiken voor de aanmaak van de eieren en kan wel een aanvulling van kalk gebruiken.

 

Hulpeloos

Bij het uitkomen is een koolmeeskuiken niet groter dan een vingerkootje. De kuikens zijn kaal, blind en nog compleet afhankelijk van hun ouders. Omdat de kuikens nog geen veren hebben kunnen ze zichzelf nog niet warm houden. Vrouw zal de komende tijd dan ook nog vaak op het nest te zien zijn. Wat de kuikens al wel kunnen is hun kopje (die in verhouding tot de rest van het lichaam veel te groot lijkt) omhoog houden en hun snaveltje opentrekken. De felgele bekkies zijn een duidelijk teken voor de ouders: 'voer mij!'

 

Zorgzame ouders

Heeft u al gezien hoe onze kersverse ouders de kuikens voeren? Wanneer ze een prooi hebben, roepen ze zachtjes de kuikentjes. Horen kunnen de kuikens al wel en je ziet ze dan ook meteen reageren op het geroep. Voorzichtig wordt het prooitje dan in het opengesperde snaveltje gestopt, een echt precisiewerkje. Wat een vertederend gezicht! Het nest wordt netjes schoongehouden: de poepjes van de kuikens worden opgegeten of mee naar buiten genomen.

 

Drukte in aantocht!

Nu zijn de kuikens nog erg klein, maar wanneer ze groeien hebben ze heel wat eten nodig en zullen de ouders af en aan vliegen. Het zal dan ook een drukke boel worden hier bij onze koolmezen, zeker wanneer over een paar dagen ook nog de kleintjes in nestkast 2 uit het ei kruipen. Kijk mee en geniet van het grootbrengen van al deze miniatuurmeesjes!

Pasgeboren koolmeeskuikens.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs