Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Paaseitjes op komst

Claudia Leenders | woensdag 27 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 54x

De torenvalken hebben het dit seizoen weer perfect getimed. Pas 26 uur live voor de camera en het eerste ei is al gelegd! En ook net als vorig seizoen zijn ze weer mooi op tijd voor het Paasweekend. Hoeveel eieren kunnen we dit jaar verwachten bij familie Torenvalk?
Het eerste ei

Vanaf maandagmiddag konden we eindelijk weer meekijken bij toch wel een van de lievelingssoorten van Beleef de Lente. Er was meteen al veel te zien; man kwam regelmatig aanvliegen met een muizenhapje voor vrouw, er werden kuiltjes gegraven ter voorbereiding op het legsel en in het clipje van Emil is mooi te zien hoe vrouw Torenvalk aan het mantelen is.

Druilerige dinsdag

Op dinsdag zat vrouw Torenvalk niet zo lekker in haar vel. Ze sloeg zelfs twee keer een muis van M af! Wat is er aan de hand? Rond 15:45 uur begon ze driftig met kuiltjes graven. En niet veel later om 16:11 uur was daar ineens het eerste ei! Vijf minuten later kwam M langs met een feestmuis en werd het kort gevierd. V had nog geen zin in de muis, misschien moest ze nog even bijkomen van het persen? Dit hapje kon M dus lekker voor zichzelf houden. 

Één ei is geen ei

Gemiddeld leggen torenvalken 4 tot 6 eieren per legsel. En tussen het leggen van ieder ei zit ongeveer 2 dagen. De komende dagen zullen er dus nog wel een aantal eieren bij komen. Het broeden begint pas zodra het legsel compleet is.

De afgelopen twee seizoenen werden er 5 eieren gelegd. Laten we hopen op weer net zo'n mooi jaar voor de torenvalken!

Het moment suprême, het leggen van het eerste ei, kijk je terug in het clipje Verassing: ei!

 

Headerfoto: Vincent van Zalinge


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs