naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Jan de Boer
BDL vrijwilliger It Fryske Gea

Paasei? Zou het waar zijn?!!

Jan de Boer, It Fryske Gea | dinsdag 27 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 288x

Vorige week zagen we regelmatig dat de zeearend zacht nestmateriaal aansleepte voor het tweede nest (dus niet het cameranest) Sinds afgelopen zaterdag zit het vrouwtje...
Hans Pietersma

...diep op dit nest. Ze nam slechts een korte pauze van 10 minuten om even het nest te verlaten en de vleugels te strekken. Het is dus duidelijk. Volgens ons is dit geen proefzitten, maar heeft ze het tweede nest uitgekozen om te broeden.  Vanmorgen heeft medeblogger Sip het nest met de telescoop geobserveerd en hij zag het vrouwtje amper. Ze zit daar diep verborgen en is bijna niet te zien. Hij had even geluk toen het mannetje met een prooi naar het nest vloog. De man bracht zijn vrouw wat te eten. Op dat moment kwam het vrouwtje even omhoog en zag Sip haar zitten.

Krijgen wij een paasei?

Het is vrijwel zeker dat er een ei is gelegd door de zeearend en als dit zo is dan heeft dit paartje voor het tweede opeenvolgende jaar succes. Nu moeten we nog afwachten hoeveel eieren ze leggen. Meestal ligt dit tussen de 1 en 3 eieren, met een leginterval van 2 tot 4 dagen. Leggen ze dus meerdere eieren, dan maken we kans op een heel bijzonder paasei. Al vanaf het eerste ei begint het vrouwtje te broeden en dit duurt ongeveer 38 dagen. Voor ons is het natuurlijk wel jammer dat deze prachtige vogels het andere nest hebben gekozen. We missen nu unieke beelden. Veel belangrijker is alleen dat ze weer succesvol zijn.

De tijd dringt voor de havik

En wat gaat er nu gebeuren met het nest met de camera? Het is een poosje rustig geweest, maar gisteren en vandaag is de havik toch weer  aanwezig. Het is de vraag of de zeearend de havik accepteert op zijn oude nest. Ze hebben hier vorig jaar wel een jong grootgebracht en daarom ziet het mannetje dit tweede misschien als een onderdeel van zijn territorium. De kans bestaat dat de havik begonnen met de bouw van een ander nest in de omgeving, want de afgelopen week was hij wel te horen op geringe afstand. Ook voor de havik begint de tijd te dringen. Dit is nog even spannend.

Ook zonder broedende vogels blijven de live beelden prachtig. Je ziet en hoort al die vogelgeluiden op de achtergrond (vanmorgen, vink, koolmees, boomkruiper,zanglijster,winterkoning, zeearend op achtergrond) Het blijft genieten.

 


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 35.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht