Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Oya Lélé

Mars Gremmen | dinsdag 16 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1013x

Ik sta er steeds weer perplex van. Óngelooflijk hoe hard de kuikens groeien. Lepelaarjong 1 heeft volgens mij de zijwieltjes op zijn fiets al niet meer nodig. En L2 kan al zonder zwembandjes het water in.

Eigenlijk moet ik de nestcamkuikens niet L1, L2 en L3 noemen. Bij Beleef de lente is het gebruikelijk om het over 'kuuks' te hebben. Afgekort wordt het dus K1, K2 en K3. Maar bij die tweede afkorting voel ik de drang om een berg te gaan beklimmen en bij die derde krijg ik steeds ’Oya Lélé, zing met ons mee‘ in mijn hoofd. Ook geen lolletje! Maar ik pas me netjes aan. Geen probleem.

Chat

Zelf ben ik een flitskijker. Tussen mijn bezigheden door zap ik om de zoveel tijd even langs de lepelaarkuikens om te kijken hoe ze het maken. Er zijn ook fanatiekere bezoekers. Die houden zich op in het lepelaarclubhuis. De chatroom. Dankzij hen worden de "stille kijkers" uitstekend op de hoogte gehouden van alle lepelaarsperikelen. Er wordt letterlijk elke minuut gekeken naar wat de lepelaars allemaal uitspoken. Hoe vaak worden de kuikens gevoerd? Zit het het mannetje (M) of het vrouwtje (V) op het nest? Om de hoeveel tijd wisselen ze elkaar af?

OZ

Dat gaat zo (ik ben zo vrij stamgast ‘Vogel’ te citeren):

"Even wat betreft voederdrukte: M lost V af tussen 06.00 en 06.30 en start voeren. Voeren loopt meestal door tot 08.00-09.00. V lost M af tussen 11.30 en 12.00 en start voeren. Loopt door tot 13.00-13.30. Tussen 18.00-18.30 lost V weer af en dan is het topdrukte qua voeren tot circa 19.00. Daarna wordt er nog incidenteel gevoederd tot middernacht en van de nacht weten we nog niets.”

Ik word er bijna duizelig van! Al die informatie wordt bijgehouden in een onderzoeksheet (OZ). Petje af voor alle vrijwilligers die meewerken aan kennisvergroting van gedrag en levenswandel van de lepelaar.

Yoghurt

Gelukkig wordt het poepen niet meegeteld. Níet te tellen hoe vaak ik pa en ma al over, vaak ook óp de rand van het nest hun behoefte heb zien doen. De kuikens kunnen er inmiddels ook wat van. En ze sparen hun ouders niet. De yoghurtstralen vliegen ons bijkans om de oren!

Headerfoto: voederen, 14 maart. Foto 2: mantelen. De kuikens worden zo afgeschermd tegen dreigend gevaar. Bijvoorbeeld een overvliegende havik. 12 maart. Foto 3: het nestcamgezin, 15 maart.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs