Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Overvloed

Bernice Goffin | maandag 7 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 472x

Het is een tijdje spannend geweest of er wel genoeg eten zou zijn voor alle kuikens. Langzaamaan is het tij echter gekeerd en inmiddels mogen we wel spreken van een ware overvloed aan voedsel!
Foto André Eijkenaar

Boodschappen om de hoek

De grafiek onderin het blog laat zien dat de aanvoer rond de geboorte van de eerste paar kuikens nogal schaars was. De aanhoudende kou en regen gooide roet in het eten en lieten ons allemaal vrezen voor wat er komen ging. Gelukkig is het weer net op tijd opgeknapt en neemt man kerkuil zijn taak zeer serieus. Het tempo van muizenaanvoer is de laatste tijd ronduit indrukwekkend. Soms zitten er slechts 5 á 10 minuten tussen de prooien van man kerkuil in! Ik heb van een betrouwbare bron vernomen dat de slootrand langs het erf een populaire plek is voor woelmuizen. Man kan ze dus letterlijk om de hoek halen en het lijkt erop dat hij maar al te graag gebruik maakt van deze mogelijkheid.

 

Taakverdeling houdt stand

Vrouw brengt in sommige nachten intussen ook prooien, maar nog beduidend minder dan man. Niet zo gek: vrouw is immers ook nog druk met het huishouden en met het voeren van de twee jongste kuikens, die nog niet zelfstandig kunnen eten.

 

Cijfers door het dak

Wat leuke feitjes: intussen is er sinds het begin van het seizoen al bijna 9 kilo aan muizenvlees aangevoerd! Vorig jaar stopte de teller bij circa 11,5 kilo. Het ziet er naar uit dat de kerkuilen dat getal dit jaar dik gaan overtreffen. Man kerkuil voert soms in één nacht meer dan zijn eigen gewicht aan muizen aan. Stel dat je als mens elke dag je eigen gewicht aan boodschappen moet doen voor het gezin. Ik zie mezelf niet dagelijks met tien boodschappentassen slepen hoor, laat dat maar over aan man kerkuil!

 

Keerzijde

In het weekend konden we ook van dichtbij de keerzijde meemaken van de indrukwekkende prooiaanvoer. Dat hoopje dode muizen in de hoek van de kast spreekt niet echt tot de verbeelding, maar als er dan opeens een levende muis binnen wordt gebracht, is toch ook gelijk erg duidelijk te zien dat dit ook gewoon mooie diertjes zijn die vechten om te overleven. Wie weet is er ergens in een ander universum wel een ‘Beleef de Woelmuis’ waar de muis juist wordt toegejuicht als deze ontsnapt aan de klauwen van een kerkuil met hongerige kuikens. Zo werkt de natuur: iemands succes heeft altijd een keerzijde. Een hard principe, maar ook mooi, omdat hierdoor alles in evenwicht blijft.

 

Veel dank aan de OZ-groep voor het avond/nachtwaken en dank aan teckeltje voor het beheren van de gegevens!

De prooiaanvoer is de laatste tijd flink toegenomen!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs