Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Overspel & bedrog?

Linda Persoon | zaterdag 2 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 961x

Een tweede leg, zo noemen de chatters en het merelteam deze tweede eileg. Volgens het van Dale woordenboek is de definitie van een tweede leg: “(spottend) tweede leg kinderen uit een tweede huwelijk of relatie”. Gaat Mevrouw Merel soms vreemd?

Volgens uw Team Merel zijn merels in het algemeen redelijk monogaam en is ons merel-stel al jaren samen. Op internet zijn echter de wildste verhalen te vinden over vreemdgaande merels. Volgens bioloog Hay Wijnhoven zijn overspel en scheidingen merels niet vreemd, vooral in kleine territoria met weinig voedsel vindt bedrog plaats. Natuurjournalist Elvira Werkman schrijft: “Bij de merels hebben de vrouwtjes echt de broek aan: wanneer het mannetje niet goed genoeg zijn best doet op de opvoeding wordt hij keihard gedumpt.”

Een buitenechtelijk ei

Deze argumenten klinken evolutionair logisch, uiteindelijk wil je als vogel de best mogelijke kansen op het slagen van je broedsel. Voldoende voedsel, een veilige omgeving en een partner die zijn mannetje staat zijn dan belangrijke zaken. Ik kan me zo voorstellen dat als hieraan niet voldaan wordt, een merelvrouw of -man eens rondkijkt voor een geschiktere partner. Overspel komt bij andere vogelsoorten regelmatig voor. Zo blijken koolmezen en pimpelmezen er wel eens buitenechtelijke eieren op na te houden, waarschijnlijk om een zo groot mogelijk nest te produceren. Eieren worden dan zelfs wel eens in het nest van een andere mees gelegd!

Trouw stel?

Hoe zit het nu met onze merels? Op het oog lijkt het hier om een trouw stel te gaan. De merels wonen in een ruim, voedselrijk territorium en ook lijkt onze dame geen problemen te hebben met de opvoedvaardigheden van haar man. Man Merel lijkt een goede partner, hij verdedigt de tuin tegen indringers en verwent zijn vrouw als zij zit te broeden met lekkere hapjes. Als vrouw zou ik het dan wel weten! Maar wat die twee achter elkaars rug om uitspoken in de nabijgelegen tuinen, ik kan het u niet met zekerheid zeggen. Overspel & Bedrog, misschien een idee voor een Beleef de Lente-soap?

Hoe dan ook, dit hardwerkende paar lijkt besloten te hebben er samen nog een keer voor te gaan. Momenteel zijn er al weer 3 eitjes, op naar de tweede leg!

Clip door onze clipmaker Ed


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs