Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Over gewicht

Wim van Nee, STORK | zaterdag 23 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 754x

In de afgelopen weken hebben we tijdens het ringen weer de nodige jonge ooievaars in handen gehad. We nemen dan ook altijd biometrische gegevens op: snavellengte, de lengte van poten en vleugels en gewicht. Deze maten zeggen onder andere iets over de conditie van de vogel.

De jongen groeien snel. Uit het voedsel halen ze de juiste bouwstoffen voor de opbouw van het skelet, de ontwikkeling van het lichaam en  de groei van de veren. Uit het voedsel halen ze ook brandstof om te leven en bewegen. De behoefte aan bouwstoffen is enorm en het gewicht neemt in een week of zes toe tot zo'n 3,5 tot 4 kilogram. Daarna worden ze niet zo veel zwaarder meer, maar de groei gaat gestaag door. Vanaf de zevende week neemt het gewicht zelfs weer af. Zo is op een leeftijd van 9 tot 10 weken de verhouding tussen gewicht en vleugeloppervlakte ideaal om uit te kunnen vliegen. Behalve als er sprake is van...

...overgewicht

Wanneer de oudervogels zelf natuurlijk voedsel aandragen zal er geen overgewicht ontstaan. Het kan wel ontstaan wanneer goedbedoeld wordt bijgevoerd. Verkeerd voedsel bevat gemakkelijk te weinig bouwstoffen, maar een overdaad aan brandstoffen. De jongen verbranden hiervan nog niet veel en het overschot wordt als reserves opgeslagen in het lichaam. Ook een overdaad aan voedsel leidt tot opslag van reserves, de jongen krijgen overgewicht.

Zwaar en vliegen gaat niet goed samen, een paar honderd gram maakt een groot verschil. Als ze uitvliegen maken ze een ongelukkige landing, komen ze terecht op gevaarlijke plekken of kunnen ze niet meer terugkeren op het nest.

De gevolgen laten zich raden.

Wim

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs